Tehnologia dezvoltată din India, cu hardware și ajutor semnificativ rusesc, țin Pakistanul și China la distanță. „O politică NFU (Non-functional financial upgradation) constituie, în esență, o promisiune, susținută de un arsenal nuclear și de a utiliza arme nucleare doar ca răspuns la un atac nuclear”, a explicat un analist Carnegie.

„Logica este simplă și eficientă: tu nu mă provoci, iar eu nu te voi distruge. India și China merg pe politica neutilizării, în timp ce Pakistanul și Statele Unite nu exclud prima utilizare a armelor nucleare într-un conflict”, scrie publicația NationalInterest.

În ciuda formidabilului arsenal nuclear al Indiei, țara a susținut din 2003 că nu va folosi prima armele de distrugere în masă, ci doar într-o manieră pentru descurajare.

Dar în 2019, India a pus sub semnul întrebării politica sa de primă utilizare atunci când ministrul indian al Apărării, Rajnath Singh, a afirmat că „ce se întâmplă în viitor depinde de circumstanțe.” Această afirmație ar putea fi un exemplu de ambiguitate strategică deliberată.

India menține o triadă nucleară – adică un sistem de livrare a armelor nucleare cu trei direcții. New Delhi are rachete nucleare lansate aerian, rachete nucleare terestre și, mai recent, rachete lansate submarin.

Livrarea aeriană a fost principala direcție de livrare nucleară a Indiei. Avionul de atac SEPECAT Jaguar este principalul vehicul capabil să livreze bombe nucleare din aer.

De pe uscat, India are o formidabilă capacitate de lansare a rachetelor destinată să descurajeze atât China, cât și Pakistanul. India a urmat o strategie de îmbunătățire a rachetelor balistice inter-continentale nucleare. Și a a făcut-o în tandem cu Rusia, în ciuda parteneriatului Moscovei cu China în alte domenii legate de apărare.

Familia de rachete Agni formează coloana vertebrală a triadei nucleare terestre. Racheta hipersonică BrahMos ruso-indiană ar putea, de asemenea, să poată transporta sarcină utilă nucleară în viitor.

Arcul nuclear al Indiei pe mare este la nivel de speculație, deși raza rachetelor lansate de pe submarine ar fi probabil limitată la mai puțin de 1.000 de km.

În general, triada nucleară a Indiei este un amestec de capabilități – bombe cu cădere liberă, rachete cu rază lungă de acțiune și destul de sofisticate și rachete cu o rază de acțiune probabil limitată. India este însă una dintre puterile nucleare preeminente din regiune, în urma Chinei.