Anul trecut, în lume existau aproape 52 de milioane de milionari „de zi cu zi”, conform unui raport recent al UBS. Adică de patru ori mai mult decât în 2000.

Milionarii nu se mai simt oameni bogați. Chiar și luând în considerare inflația, numărul milionarilor obișnuit, în 2024, era de 2,5 ori mai mare decât în ​​2000. America are, de departe, mai mulți milionari decât orice altă țară din lume. Există aproape 24 de milioane de milionari în SUA, adică 40% din totalul global și de aproximativ patru ori mai mulți decât China, care se află pe locul doi, scrie Axios.

Milionarii nu se mai simt oameni bogați

„Milionarii nu mai sunt caricaturi Monopoly”, spune Paul Donovan, economist-șef la UBS Global Wealth Management. Această creștere a numărului milionarilor din SUA este determinată de prețurile locuințelor, care au crescut vertiginos în ultimii ani, și de îmbătrânirea rapidă a populației, spune el.

Din ce în ce mai mulți oameni din generația baby boomers își rezervă dreptul de a cumpăra locuințe al căror preț a crescut. Procentul americanilor care dețin locuințe fără a plăti ipoteci se situează la un nivel record de 40%, iar peste jumătate dintre aceștia au atins vârsta de pensionar.

Milionarii au beneficiat de politicile fiscale federale

Este o populație care a beneficiat enorm de politicile fiscale federale, cum ar fi deducerea dobânzii ipotecare și posibilitatea de a investi bani în conturi 401(k) fără a plăti impozite. Generația „baby boomers” este prima generație care se bazează pe economii private pentru pensie, în principal prin intermediul planurilor 401(k).

Aceste planuri nu generează venituri constante și previzibile, așa cum ar face-o o pensie.

36,8 milioane de americani trăiau în sărăcie în 2023, conform datelor ultimului recensământ. La nivel mondial, 3,5 miliarde de oameni sunt considerați săraci.

Au acumulat averile din șapte cifre fără să-și dea seama

Mulți oameni și-au acumulat averile din șapte cifre fără să-și dea seama. După ce Axios a lansat un apel pe rețelele de socializare și într-un podcast, câțiva oameni au spus că abia acum au aflat că au o avere mai mare de 1 milion de dolari. Ei spun că locuiesc în case scumpe, dar rămân cu bani puțini după ce plătesc ipoteca.

„Nu mergem niciodată în vacanțe scumpe. Conduc un Honda Odyssey din 2016 cu 280.000 de kilometri”, spune Alisha Ard, o mamă cu patru copii, care locuiește în comitatul Ventura, California, unde costul mediu al unei locuințe depășește acum 800.000 de dolari.

Are o avere de 4 milioane de dolari, dar nu se simte bogat

„Am reușit să construim o avere netă care ne plasează în primii 5-8%”, a declarat un baby boomer din Utah pentru Axios.

Spune că el și soția sa au o avere netă de aproximativ 4 milioane de dolari dar nu se simte bogat. Vânzarea casei ar fi un dezastru deoarece ar trebui să plătească pentru o altă locuință, probabil la un preț ridicat.

Investițiile atente pe termen lung i-au adus aici, dar ți faptul că locuiesc într-un oraș în care prețurile imobiliare au crescut vertiginos și se simt în siguranță.