Pensia pentru limită de vârstă, ce este reglementată de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, este principala categorie de pensie acordată în România. În 2019, aceasta se cuvine bărbaților care îndeplinesc două condiții: ating vârsta-standard de pensionare și au realizat stagiul minim de cotizare (adică vechimea minimă în muncă).

Citește și: Cum se pot pensiona femeile din România în acest an

Vârsta-standard de pensionare este, în momentul de față, de 65 de ani pentru bărbați. În ceea ce privește stagiul minim de cotizare, adică vechimea în muncă, acesta este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Din moment ce vârsta-standard de pensionare și stagiul minim de cotizare sunt calculate în funcție de data nașterii fiecărei persoane, Legea pensiilor ne permite să aflăm cine îndeplinește, cel puțin teoretic, în anul 2019, condițiile pentru a obține pensia pentru limită de vârstă, notează avocatnet.

De exemplu, un bărbat care împlinește 65 de ani în luna februarie 2019 poate cere pensionarea pentru limită de vârstă, însă numai dacă are cel puțin 15 ani munciți legal.

Totuși, trebuie ținut cont că anumite persoane beneficiază de o reducere a vârstei-standard de pensionare pentru că au lucrat în condiții mai grele.