Sistemul financiar mondial are nevoie de un control internaţional al transferurilor de capital şi noi reglementări ale activităţii, a declarat, vineri, miliardarul american George Soros, citat de Reuters.

„Asta ar putea aduce o nouă conferinţă Bretton Woods. Ar decide cum să trateze instituţiile financiare prea mari pentru a fi lăsate să se prăbuşească şi ar analiza noi reguli pentru a controla fluxurile de capital”, a spus Soros.

Conferinţa Breton Woods a avut loc în 1944, în timpul celui de-al doilea război mondial, şi a stabilit regulile relaţiilor financiare şi comerciale între marile state industrializate, înfiinţarea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, parte a Băncii Mondiale în prezent.

Soros vede un nou declin

Totodată, investitorul american a avertizat că există riscul ca actuala recuperare economică să fie urmată de un nou declin.

„Regret să vă spun că recuperarea poate rămâne fără motoare şi ar putea fi urmată, chiar, de o nouă scădere, însă nu sunt sigur dacă aceasta va avea loc în 2010 sau 2011”, a afirmat Soros.

Economia SUA a ieşit, joi, din cea mai gravă recesiune după Marea Depresiune din anii 1930. PIB al SUA a crescut în al treilea trimestru pentru prima dată în acest an, cu un avans anualizat de 3,5%, în condiţiile în care populaţia a început să cheltuiască mai mult, iar vânzările de locuinţe noi îşi reiau avansul.

SURSA:Mediafax