Miliardarul polonez ar putea utiliza în acest scop o parte din câştigurile obţinute în urma vânzării participaţiei sale de 1,5% deţinută la producătorul de bere SABMiller, transmite Reuters

Comisia Europeană a aprobat, în luna mai a acestui an, tranzacţia prin care Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producător mondial de bere, va prelua rivalul SABMiller, în urma unei tranzacţii de peste 100 de miliarde de dolari, cu condiţia ca acesta să îşi vândă aproape toate operaţiunile din Ungaria, România, Cehia, Slovacia şi Polonia. 

De asemenea, Kulczyk, care locuieşte la Londra, a declarat că firma sa de produse chimice Ciech (prezentă şi în România), pe care a cumpărat-o de la statul polonez în 2014, ar putea deveni în următorii doi ani o companie europeană de mărime medie. 

Kulczyk Investments, una dintre cele mai mari firme de investiţii private din Europa, pe care o deţine Sebastian Kulczyk, împreună cu sora lui, Dominika, ar urma să primească peste un miliard de lire sterline în urma vânzării participaţiei sale de 1,5% la producătorul de bere SABMiller. 

Întrebat dacă este interesat de preluarea activelor din Europa Centrală şi de Est ale SABMiller, Kulczyk a răspuns: ''Aceasta ar fi o poveste frumoasă, dacă investiţia noastră încheie întreg circuitul. Ştim foarte bine activele, deoarece le-am construit. Ştim conducerea şi piaţa''. 

Analiştii estimează că valoarea activelor din CEE ale SABMiller se ridică la şapte miliarde de euro (7,84 miliarde de dolari). Procesul de vânzare ar urma să înceapă luna aceasta. Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producători de bere din România, cu brandurile Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd's şi Stejar. 

Kulczyk Investments a anunţat recent o nouă strategie şi structură a companiei. Sebastian Kulczyk a explicat că firma Ciech se potriveşte perfect cu noua strategie şi, după restructurare şi un management adecvat, ar putea înregistra o creştere solidă şi ar putea deveni un jucător mediu de talie europeană în următorii 4 – 5 ani. De asemenea, miliardarul polonez a declarat că ar putea include companii asemănătoare cu Ciech în portofoliul său. 

Ciech Soda România (denumirea anterioară: Uzinele Sodice Govora) este prima unitate de producţie Ciech Group din afara Poloniei şi este singurul producător de sodă calcinată rămas activ în industria chimică din România. Uzina a fost preluată de Ciech Group în anul 2006. Echipa de aproximativ 600 de persoane a USG asigură sodă calcinată şi silicat de sodiu – solid şi lichid pentru România, Ungaria, Bulgaria, Moldova, Orientul Mijlociu şi India. 

AGERPRES