Potrivit lui Guran în fiecare zi se instalează peste 7.000 de servere în întreaga lume, iar la fiecare 60 de secunde se încarcă pe net 173.000 de poze. Pentru a ţine pasul cu această evoluţie, compania HP a lansat serverele ProLiant Gen8, care sunt rezultatul Project Voyager, un program de doi ani care a presupus investiţia a 300 milioane dolari.

Această iniţiativă a companiei a avut ca scop redefinirea caracteristicilor de economie ale centrelor de date prin automatizarea tuturor aspectelor legate de ciclul de viaţă al serverelor. În acest moment, Project Voyager a generat peste 900 de patente depuse pentru înregistrare şi o nouă arhitectură de sistem, numită HP Proactive Insight, care va cuprinde întreaga infrastructură convergentă HP.

Project Voyager reprezintă a treia etapă din planul multianual de transformare  pe care HP l-a elaborat pentru piaţa de servere, plan care a debutat în luna noiembrie a anului 2011 cu Project Moonshot. Project Mooonshot a schimbat modul în care sunt construite serverele, folosind extrem de puţină energie electrică. Etapa a doua, numită Project Odyssey, a redefinit viitorul procesării de tip mission-critical. În cea de-a treia etapă, numită Project Voyager, HP automatizează toate aspectele ciclului de viaţă al serverelor.

Recuperarea investiţiei se face în numai 5 luni

Testate în peste 100 de centre de date, serverele HP ProLiant Gen8 sunt construite pe baza a peste 150 de inovaţii de design sugerate de clienţi. Aceste inovaţii accelerează performanţa aplicaţiilor şi permit administratorilor de sistem să maximizeze disponibilitatea serverelor prin eliminarea problemelor comune care generează erori, timpi de nefuncţionare şi pierderi de date.

România se află în urma ţărilor din vestul Europei în ceea ce priveşte piaţa de servere. Anul trecut, în ţara noastră, au fost livrate 11.764 de unităţi, faţă de 9.586 de echipamente în 2010.  HP a livrat 5.286 de servere în 2011, cu 31% mai multe decât în 2010. Compania a avut în 2011 o cotă de piaţă de 44,9%, faţă de 40,9% în 2010. Cele mai multe servere sunt cumpărate de IMM-uri, potrivit lui Guran, care vede o creştere a pieţei de 5-10% anul acesta.

Un server HP DL380p are un preţ care porneşte de la 3.200 de euro.  “Serverele HP ProLiant Generation 8 (Gen8) rezolvă cele mai costisitoare şi complexe probleme pe care le întâmpină departamentele de IT şi asigură recuperarea investiţiei în numai 5 luni, triplând în acelaşi timp productivitatea administratorului de sistem”, potrivit lui Guran. Serverele HP Gen8 sunt disponibile chiar de azi.