Cifrele rămân extrem de ridicate

În ciuda faptului că cifrele au fost sub prognoze, care indicau peste 700.000 de intrări nete, rezultatele au fost descrise de Guvernul din Marea Britanie ca fiind „extrem de ridicate”. Datele indică o creștere a sosirilor de cetățeni din țări din afara Uniunii Europene, în principal din motive educaționale, urmate îndeaproape de motive de muncă. Intrările din motive umanitare au înregistrat o creștere semnificativă, de la 9% în 2021 la 19% anul trecut, inclusiv cetățeni ucraineni, transmite El Periodico.

Primirea refugiaților a fost unul dintre argumentele pe care prim-ministrul, Rishi Sunak, le-a apărat pentru a justifica creșterea. „Cred că cifrele sunt prea mari, dar există mai mulți factori care explică situaţia în raport. Sosirea oamenilor din Ucraina și Hong Kong a avut un impact, precum și intrarea studenților din țări terțe după pandemie”, a spus premierul într-un interviu la ITV. Raportul evidențiază „natura temporară” a creșterii și a indicat o stabilizare în ultimele luni.

Cu toate acestea, presiunea aripii dure a Partidului Conservator de a reduce unele cifre care îi compromit credibilitatea l-a forțat pe Sunak să ia măsuri în această privință. Guvernul a anunțat săptămâna aceasta o nouă măsură care împiedică intrarea membrilor de familie care se ocupă de persoanele care obțin viză de studiu, ceea ce, potrivit premierului, va însemna o reducere semnificativă a intrărilor. „În ultimii ani, numărul membrilor de familie dependenți a crescut vertiginos la aproape 150.000 de persoane. De acum înainte, acest lucru nu va mai fi permis”, a precizat el.

Opoziția critică măsurile luate de Guvern

Pe lângă stoparea intrărilor prin canale legale, Rishi Sunak a insistat că principala prioritate este de a pune capăt intrării ilegale a imigranților prin Canalul Mânecii. „Când oamenii văd persoane care sosesc ilegal cu barca prin Canal, ei cred că situația nu este sub control. Mă angajez să opresc (sosirile) ambarcațiunilor și de aceea luăm măsuri dure și adoptăm legi în Parlament”, a explicat el. Guvernul britanic a semnat mai multe acorduri cu Albania – originea unei treimi dintre persoanele care ajung neregulamentar în țară – pentru a începe deportările, dar întârzierea procesării numărului cererilor de azil este în creștere.

Modul în care Executivul gestionează problema migrației a fost descris de opoziție drept „haos”. La scurt timp după publicarea cifrelor, responsabilul Afacerilor Interne al Partidului Laburist, Yvette Cooper , a pus o întrebare urgentă în Camera Comunelor pentru a cere explicații Executivului. „Cifrele arată că Guvernul nu are niciun plan sau niciun control asupra chestiunii imigrației”, a spus Cooper, care a atacat-o pe ministrul de Interne, Suella Braverman, pentru că nu a fost prezentă la sesiune.

Suella Braverman, reprezentantă a aripii dure a conservatorilor şi unul dintre principalii apărători ai limitării pe cât posibil a intrării migranţilor în ţară, a fost o prezenţă discretă în ultimele zile după ce s-a aflat că ar fi încercat să influenţeze oficiali din ministerul său să evite participarea la un curs de grup de siguranță rutieră, pe care a trebuit să-l urmeze pentru depășirea limitelor de viteză cu mașina. Publicarea datelor despre migrație, joi, a pus şi mai multă presiune pe ministru, chestionat de aripa moderată a partidului ei, și asupra lui Sunak însuși, care speră să reducă cifrele cât mai curând posibil pentru a reveni în sondaje care, deocamdată, prevestesc un viitor prost pentru formațiunea conservatoare.