În cadrul conferinței internaționale ″Black Sea and Balkans Security Forum″, organizată în perioada 18-19 mai, ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode s-a întâlnit cu Ivan Demerdzhiev, viceprim-ministru pentru ordine publică și securitate și ministru de Interne al Bulgariei.

Discuții importante despre aderarea la Spațiul Schengen

Principalele teme discutate de cei doi oficiali au vizat coordonarea demersurilor pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, gestionarea provocărilor de la frontiera comună, continuarea și consolidarea cooperării bilaterale.

„Întrevederea reprezintă o continuare a dialogului constant avut de cei doi demnitari, de la începutul acestui an, cu ocazia reuniunilor JAI, a participării la Conferința ministerială de la Sofia, respectiv a întâlnirilor în format videoconferință.

Cei doi demnitari au realizat un schimb de opinii cu privire la discuțiile avute cu miniștrii de Interne din statele membre UE în perspectiva coordonării demersurilor pentru aderarea la spațiul Schengen.

De asemenea, au fost convenite măsuri destinate consolidării cooperării la frontieră pentru a preveni și combate migrația ilegală și infracțiunile conexe.

Totodată, în cadrul discuțiilor, a fost evidențiată buna cooperare operativă dintre cele două țări, prin continuarea misiunilor comune de patrulare pe litoralul bulgăresc, în sezonul estival 2023, și prin asigurarea unui schimb rapid de date și informații”, a transmis Ministerul Afacerilor Interne (MAI) joi, 18 mai, într-un comunicat.

Comisia Europeană: România și Bulgaria sunt pregătite să intre în Spațiul Schengen

Marți, 16 mai 2023, Comisia Europeană a prezentat un nou raport privind situaţia Spaţiului Schengen, în care îşi exprimă sprijinul pentru aderarea României și Bulgariei la zona de liberă circulație din Europa până la sfârşitul anului.

În plus, Comisia Europeană a solicitat Consiliului UE să permită României și Bulgariei să fie admise pe deplin în Spațiul Schengen. Comisia Europeană a avertizat, totodată, că menţinerea controalelor la frontierele celor două state are consecinţe negative importante asupra economiei, mediului, cetăţenilor românii, cetățenilor bulgarii şi Uniunii Europene în ansamblul ei.

Potrivit raportului, timpii de aşteptare crescuţi la graniţe duc la cozi lungi pentru autovehicule şi costuri ridicate, competitivitate redusă pentru întreprinderi, întrerupere a lanţurilor de aprovizionare şi venituri reduse pentru turism. Ba mai mult, incertitudinea legată de întârzierile la frontiere şi birocraţia pot descuraja investiţiile străine şi pot submina coeziunea economică şi coeziunea socială dintre statele membre UE.