O instanţă din Statele Unite ale Americii a decis că Microsoft a violat un brevet de invenţie legat de editorul de texte „Word”, motiv pentru care compania va trebui să retragă de pe piaţa americană versiunea actuală a pachetelor Microsoft Office 2007.

Astfel, începând cu data de 11 ianuarie 2010, compania americană va înceta să mai comercializeze în Statele Unite versiunea editorului său de texte, inclusă în pachetul Office 2007.

În plus, Curtea a decis ca americanii de la Microsoft să plătească şi o amendă de 287 de milioane de dolari, în urma procesului avut cu firma canadiană i4i Inc.

Oficialii companiei au declarat că aceasta a cerut tribunalului ca, până la găsirea unei soluţii, să i se permită în continuare vânzarea programului Microsoft Word, întrucât retragerea sa de pe piaţă ar crea neplăceri foarte multor clienţi, însă judecătorii au spus că decizia nu se aplică pentru pachetele vândute deja şi nici pentru versiunile anterioare ale programului.

Procesul dintre canadienii de la i4i şi Microsoft a început în anul 2007, aceştia din urmă fiind acuzaţi că editorul de texte  Word 2007 permite utilizatorilor să gestioneze fişiere cu extensia .xml, docx, şi .docm.

Acum, Microsoft va trebui să modifice versiunea 2007 a „Word”-ului, astfel încât să respecte cerinţele celor de la i4i.

Fondatorul companiei canadiene, Michel Vulpe, s-a declarat foarte mulţumit de hotărârea instanţei.