"În România, piaţa leasingului este una în dezvoltare. Dacă vorbim de leasing, nu vorbim de garanţii suplimentare. Practic, riscurile de finanţare sunt balansate. Au fost foarte rare ocaziile când a trebuit să recuperăm echipamente agricole achiziţionare în leasing. Piaţa de leasing a echipamentelor agricole nu depăşeste 7% în total piaţă de leasing. În 2011, valoarea pieţei în privinţa finanţării în leasing a echipamentelor agricole s-a cifrat la 74 milioane de euro, iar pentru 2012 estimăm o valoare similară", a afirmat Bogdan Speteanu, director general al BCR Leasing.

Conform datelor studiului BCR, în ceea ce priveşte percepţia asupra produselor bancare, 37% dintre repondenţi sunt de părere că produsele bancare dedicate agriculturii sunt greu accesibile, iar principalele motive sunt documentaţia foarte greoaie (59,52%) şi garanţiile solicitate (50%).

De asemenea, în ceea ce priveşte situaţia financiară a micro-firmelor agricole, 65,15% dintre acestea au afirmat că sunt dispuse să reinvestească o parte din profit şi să-şi susţină din fonduri proprii afacerea, în timp ce 44,7% au subliniat că intenţionează să aplice pentru a obţine un credit de la o bancă cu sau fără subvenţie de la stat.

Pe tema priorităţilor şi provocărilor în vederea dezvoltării micro-firmelor agricole, aproape 61% dintre cei chestionaţi au precizat că sunt interesaţi de adaptarea tehnologiilor la condiţiile climatice, iar 54,78% consideră că scăderea producţiei reprezintă o problemă importantă.

Potrivit statisticii Asociaţia Societăţilor Financiare – ALB România, ponderea finanţărilor de echipamente agricole/total finanţări leasing în România se situa în trimestrul al doilea din acest an la valoarea de 6,6%, în scădere cu un punct procentual faţă de perioada similară din 2011 şi cu 4,3% comparativ cu primele trei luni din anul în curs.

Totodată, din punct de vedere al finanţărilor în leasing pentru echipamente agricole pe piaţa locală, în primul semestru din 2012 valoarea acestora a ajuns la 26,5 milioane de euro, în scădere cu 30,26% faţă de intervalul similar din anul precedent, când valora aproape 38 milioane de euro.