Acordul adiţional, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2012, prevede scăderea costurilor cu 34% prin asigurarea unei finanţări stabile din partea MTI şi prin realizarea unui program de modernizare tehnică la trenurile vechi.

Potrivit acordului, Metrorex nu va achita penalităţi de 20,6 milioane de lei înregistrate în perioada 2007 – 2010.

De asemenea, cele două părţi au convenit introducerea în contract a vagoanelor de pe liniile noi ce vor fi dezvoltate de Metrorex.

Pasagerii vor beneficia de geamuri care se deschid la trenurile Bombardier, iar trenurile vechi vor intra într-un program de modernizare tehnică pentru a reduce costurile şi a creşte fiabilitatea.

Contractul prevede întreţinerea a circa 400 de vagoane de metrou până în 2019. Este vorba atât de cele fabricate la Astra Arad între 1978 şi 1994 cât şi şi de cele de la Bombardier.

Alstom a investit deja 12 milioane de euro din 2004 în renovarea a cinci depouri de întreţinere ale Metrorex iar noul acord presupune posiblitatea unor investiţii adiţionale de circa 14 milioane de euro.

În anul 2003, în conformitate cu Strategia de reorganizare, restructurare şi retehnologizare, Metrorex a externalizat activitatea de întreţinere a parcului de material rulant (rame electrice de metrou – REM, LDH – uri şi vagoane platformă de transport) prin semnarea unui contract cu firma Alstom Transport, având ca obiect activitatea de mentenanţă material rulant metrou şi feroviar pentru circulaţia în tunel, contract care a intrat în efectivitate la data de 1 iulie 2004.

Contractul pentru mentenanţa metroului şi a celor 400 de vagoane vechi şi noi care circulă pe magistralele de metrou are o valoare aproximativă de 240 milioane de euro.

Alstom Transport s-a obligat prin contract să realizeze întreţinerea şi reparaţia parcului rulant al Metrorex, precum şi a staţiilor şi antreprizelor societăţii pe o perioadă de 15 ani.
SURSA: Agerpres