Primul tren electric are trei vagoane și o capacitate de 465 de călători

Primul tren electric RE-R103 din cele 62 comandate, construit de PESA Polonia, are trei vagoane, o lungime totală de 77 de metri și este proiectat pentru transport regional. Garnitura dispune de 238 de locuri pe scaune și spațiu pentru 227 de călători în picioare.

Toate locurile sunt dispuse într-o singură clasă de călătorie, iar numerotarea este realizată în relief, pentru a putea fi citită de persoanele nevăzătoare.

Viteza maximă pe care o poate atinge trenul este de 160 km/h. Rama electrică este bidirecțională și include dotări moderne: climatizare, conexiune Wi-Fi, prize USB la fiecare loc, spațiu special amenajat pentru biciclete și persoane cu dizabilități, dar și sisteme video de supraveghere și informare pentru pasageri.

Confort pentru pasageri și condiții excelente pentru personal

Reprezentanta PESA în România, Hanna Wisniewska – Sîrbu, a evidențiat aspectele care fac acest tren prietenos atât pentru călători, cât și pentru mecanicii de locomotivă. Cabina mecanicului este dotată cu echipamente moderne, inclusiv sistemul ERTMS, dar și cu facilități de confort precum frigider, aparat de cafea și cuptor cu microunde.

„Trenul este foarte prietenos pentru pasageri, dar şi pentru mecanici, care au nişte condiţii foarte bune, au şi un frigider al lor, aparat cu microunde, loc unde pot face cafea şi ceai”, a precizat reprezentanta PESA.

Până la finalul anului, în România urmează să mai sosească alte 12 garnituri, care vor fi testate la Centrul Feroviar Făurei. După omologare, trenurile vor fi introduse în circulație începând cu 2026. Toate cele 62 de trenuri vor fi livrate până la sfârșitul anului 2027.

tren pesa ARF
SURSA FOTO: ARF

Un proiect feroviar strategic, cu fonduri europene

Trenul RE-R103 face parte dintr-un contract semnat în ianuarie 2024 de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) pentru achiziția a 62 de rame electrice regionale, destinate traficului suburban și regional. Valoarea totală a contractului este de 2,8 miliarde de lei, fondurile provenind din Fondul de Modernizare gestionat de Ministerul Energiei și Ministerul Transporturilor.

Managerul de proiect din cadrul ARF, Marian Zamfir, a subliniat că acest proiect este o reușită a colaborării instituționale și că trenurile beneficiază de mentenanță asigurată timp de minimum 15 ani, cu posibilitate de extindere până la 30 de ani.

„Acest proiect este o mândrie pentru noi şi relaţia cu PESA pe care am stabilit-o de la început şi bazată pe comunicare va fi una de durată deoarece pentru aceste trenuri va fi asigurată şi mentenanţă pe minimum 15 ani, cu posibilitate de extindere la 30 de ani”, a menţionat Marian Zamfir.

Evenimentul de prezentare a avut loc la terminalul intermodal din Episcopia și a reunit oficiali din ministere, reprezentanți ai companiei PESA, firme din domeniul feroviar, experți și lideri din industrie.

Secretarul general din Ministerul Transporturilor, Mariana Ioniță, a felicitat echipa ARF pentru efortul depus și a apreciat respectarea termenului de livrare pentru prima garnitură.

tren pesa ARF
SURSA FOTO: ARF