Șapte noi ocupații vor fi introduse în COR

Așadar, șapte noi ocupații urmează să fie introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR), a transmis ministerul Muncii pe pagina oficială de Facebook.

„𝐴𝑐𝑡𝑢𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑒𝑟𝑚𝑎𝑛𝑒𝑛𝑡𝑎̆ 𝑎 𝑜𝑐𝑢𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑓𝑎𝑐𝑒 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑟𝑒𝑜𝑐𝑢𝑝𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑡𝑎𝑛𝑡𝑎̆ 𝑎 𝑀𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑒𝑟𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑀𝑢𝑛𝑐𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑆𝑜𝑙𝑖𝑑𝑎𝑟𝑖𝑡𝑎̆𝑡̦𝑖𝑖 𝑆𝑜𝑐𝑖𝑎𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑎 𝑎𝑑𝑎𝑝𝑡𝑎 𝐶𝑂𝑅 𝑙𝑎 𝑒𝑣𝑜𝑙𝑢𝑡̦𝑖𝑖𝑙𝑒 𝑝𝑖𝑒𝑡̦𝑒𝑖 𝑚𝑢𝑛𝑐𝑖𝑖 𝑠̦𝑖 𝑙𝑎 𝑛𝑜𝑖𝑙𝑒 𝑡𝑒ℎ𝑛𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑖𝑚𝑝𝑢𝑛 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑡𝑎𝑛𝑑𝑎𝑟𝑑𝑒𝑙𝑜𝑟 𝑜𝑐𝑢𝑝𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Iată care sunt cele șapte noi ocupații ce vor fi introduse în COR, potrivit Ministerului Muncii.

Farmacist primar, inginer transporturi rutiere de mărfuri, inginer transporturi rutiere de persoane

Prima va fi cea de farmacist primar (cod 226205). Printre principalele sale atribuții se vor număra primirea rețetelor de medicamente de la medici și alți profesioniști din domeniul sănătății, verificarea istoricului medicației pacienților, asigurarea dozării, a metodelor de administrare adecvate și a compatibilității medicamentelor înainte de eliberare.

Va trebui, de asemenea, să furnizeze informații și consiliere prescriptorilor și clienților cu privire la interacțiunile medicamentoase, incompatibilități și contraindicații, efecte secundare, dozare și depozitare adecvată a medicamentelor; coordonează și supraveghează activitatea farmaciștilor, inclusiv a celor specialiști. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

A doua ocupație va fi cea de inginer transporturi rutiere de mărfuri (cod 214144). Acesta va analiza cererea de transport și planifică cu ajutorul aplicațiilor geo-informaționale, transporturile rutiere de mărfuri. De asemenea, va stabili și va supraveghea respectarea condițiilor de transport rutier pentru mărfurile perisabile, refrigerate și congelate și urmărește trasabilitatea mărfurilor. Totodată, utilizează metode sistematice și aplicații informatice de colectare, analiză și sinteză a informațiilor pentru evaluarea calității serviciilor de transport rutier de mărfuri și propune bune practici pentru îmbunătățirea acestora. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

A treia va fi de inginer transporturi rutiere de persoane (cod 214145). Aceasta va avea ca principale atribuții: coordonarea operațiunilor de alocare a capacităților de transport pentru transferul sau preluarea călătorilor în situații deosebite. De asemenea, va întocmi documentațiile necesare pentru obținerea licențelor și avizelor necesare derulării operațiunilor de transport persoane. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

Manager de cost, programator grafic de execuție

A patra va fi ocupația de manager de cost pentru dezvoltarea proiectului (cod 242122). Aceasta va avea ca principale atribuții: planificarea managementului costurilor proiectului; controlul/monitorizarea costurilor proiectului; evaluarea riscurilor legate de costurile proiectului pentru identificarea incertitudinilor potențiale. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii superioare.

Cea de-a cincea ocupație va fi cea de programator grafic de execuție pentru realizarea proiectului (cod 432206). Aceasta va avea ca principale atribuții: realizarea programelor graficelor de execuție, monitorizarea și controlul și elaborarea de rapoarte privind graficul de execuție al proiectului. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii liceale și certificat de calificare.

Tehnician mecatronist, atașat pentru muncă și afaceri sociale

A șasea ocupație va fi cea de tehnician mecatronist (cod 311540). Aceasta va avea ca principale atribuții: diagnoza și remedierea defecțiunilor mecanice, electrice și electronice în echipamentele și sistemele mecatronice; proiectarea și dezvoltarea soluțiilor mecatronice; supravegherea actualizărilor și a noilor tehnologii. Pentru practicarea acestei ocupații sunt necesare studii liceale și certificat de calificare, după caz.

Ce de-a șaptea ocupație va fi cea de atașat pentru muncă și afaceri sociale (cod 242239). Aceasta este prevăzută în Hotărârea Guvernului nr. 23/2022 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu modificările și completările ulterioare.

Ocupații eliminate din COR

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), unele ocupații din România au fost excluse din Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). De exemplu, în decursul anilor trecuți, au fost eliminate din COR ocupații. Mai exact, este vorba de cele de telexist, inspector telegrame, râșnitor smalț, turnător valuri, pâslitor, scuturător, pieptănător, destrămător, operator scămoșetor etc. Acestea au fost considerate a fi de interes redus sau aveau o cerere neglijabilă pe piața muncii.