Înainte de 2008, în anii de glorie ai creditului cu buletinul, perioadă în care nimic nu prevestea ce urma să se întâmple, sectorul bancar era un aspirator al pieței de recrutare. În decursul anilor de criză, bankingul a lăsat pe drumuri mii de salariaţi. Cel mai dificil, în găsirea unui nou loc de muncă, a fost pentru persoanele cu funcţii de conducere, care în lipsa unor oferte concrete de la concurență sau din partea companiilor de stat au ales calea antreprenoriatului. Vă prezentăm mai jos două exemple cu happy-end.

Oana Petrescu s-a alăturat, în 2012, companiei Deloitte în calitate de Partener Coordonator al Practicii de Consultanţă în Management şi Lider al echipei multidisciplinare dedicate sectorului financiar-bancar. Anterior, Oana Petrescu s-a aflat, timp de cinci ani, în funcţia de vicepreşedinte executiv al BCR. Datorită experienţei sale profesionale de peste 20 de ani, Oana Petrescu a reuşit, în scurt timp, să ocupe o funcţie importantă într-o companie precum Big 4.

Un alt exemplu care a ales să lase în urmă domeniul bancar este tânărul Stelian Bogza, care a lucrat 9 ani în industrie, ajungând şi în funcţii de conducere. El ne-a povestit că din zona bancară (Citibank România) a plecat în iunie 2013, dar nu foarte departe de domeniul serviciilor financiare fiind recrutat pe o poziţie regională (CEE) în cadrul WesternUnion. „Acolo am dezvoltat implementarea sistemului de transfer de bani în băncile din 10 ţări. Am ales să plec din bancă din motive foarte clare: divizia de retail Citibank a fost cumpărată de Raiffeisen Bank, iar viziunea asupra carierei mele nu corespundea cu această schimbare. După aproape 9 luni în WesternUnion am decis să îmi urmez un vis mai vechi şi să devin antreprenor“, spune Bogza. Acesta a dezvolta, cu o investiţie de 60.000 de euro alături de alţi doi parteneri, o platformă online prin care oferă beneficii flexibile pentru angajaţi.

Nu se mai fac angajări

Potrivit datelor obţinute de Capital, în ultimii şase ani, circa 8.200 de bancheri au fost nevoiţi să-şi caute un loc de muncă în alte bănci sau în alte domenii de activitate, precum consultanţă, servicii sau antreprenoriat. „În 2008, numărul de angajaţi din bănci ajungea la 79.400 de persoane, iar acum efectivul acestora a ajuns la 71.200 de salariaţi. De aici rezultă ca 8.200 de salariaţi au fost disponibilizati. Important de reţinut este şi faptul că băncile au efectuat restructurări «mascate», cu excepţia BCR care a anunţat că pe parcursul anului 2013 că va restructura un număr de aproximativ 1.600 de salariaţi, lucru care s-a şi întâmplat“, a declarat pentru Capital Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci. Totodată, Mădălina Bălan, managing partner al Hart Consulting, ne-a spus că piaţa de recrutare s-a schimbat radical, iar unele meserii precum cea de bancher, sau agent imobiliar care erau pe val în 2008, acum s-au transformat în „Cenuşărese“. „Înainte de criză, industriile ofertante erau bancking-ul, serviciile financiare sau consumer banking. Dar în aceste industrii ajungeau şi persoane care nu aveau nicio treabă cu domeniile în cauză. Sunt bănci care au concediat şi continuă să facă acest lucru. Unele instituţii financiare au ajuns să disponibilizeze chiar şi 2.000-3.000 de angajaţi“, a completat Bălan.

Numai în BRD în perioada 2004-2009 au fost angajaţi circa 6.500 de persoane, iar Mihaela Feodorof, fost director al Departamentului de Resurse Umane din cadrul BRD care acum şi-a deschis propriul business de consultanţă, Yourway, ne-a spus că în mare parte aceşti angajaţi au rămas în bancă. „În schimb pachetele salariale au scăzut cu 25-30% la nivelul întregului sector. Au fost făcute ajustări. Beneficiile care nu se mai justifică au fost eliminate. Dacă înainte mulţi aveau maşini de serviciu, acum aceştia trebuie să folosească o maşină comună. Bănci precum BCR, Raiffeisen sau Millenium Bank  au făcut restructurări şi încă mai fac. Sistemul bancar se transformă. Nu prea se mai fac angajări“, a adăugat Feodorof.

În ceea ce priveşte perspectivele de recrutare, Constantin Paraschiv a subliniat faptul că „deocamdată băncile nu mai fac angajari, tinerii pot să viseze, pentru că e frumos să visezi, dar realist vorbind şansele lor de a se angaja într-o bancă sunt foarte reduse comparativ cu anul 2008“. O opinie contrară are Mihaela Feodorof, potrivit căreia unui tânăr îi este mult mai uşor să se angajeze într-o bancă pentru că are pretenţii salariale mai mici decât o persoană cu experienţă în acest domeniu: „un începător poate porni de la un salariu de 400-500 de euro, în timp ce un angajat în middle management are o remuneraţie între 800 şi 1.000 de euro“.

Managerii disponibilizaţi stau pe tuşă chiar şi doi ani

La nivel managerial, cei care au rămas în funcţii trebuie să înfrunte pe de-o parte corecţii salariale de 10-30%, iar pe de altă parte o piaţă schimbată, în care se pune accentual pe dezvoltarea şi pe motivarea angajaţilor. George Butunoiu, consultant HR, ne-a spus că nu există o regulă în ceea ce priveşte domeniile în care manageri din bănci au ales să plece. „Unii dintre ei au ajuns directori financiari la anumite companii, în timp ce alţii şi-au deschis restaurante, sau alte business-uri”, ne-a spus Butunoiu.

Legat de timpul de aşteptare pentru găsirea unei noi loc de muncă, Mădălina Bălan ne-a spus că „în domeniul bancar, un manager îşi poate găsi un job într-un an sau doi. În schimb, în 2006-2007 acest orizont de aşteptare nu prea exista. Mulţi manageri din acest domeniu s-au orientat să-şi deschidă propriul business în arii total diferite de ceea ce făceau“, a spus Bălan.