Ludovic Orban a participat la ceremonia organizată la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului. Premierul a subliniat că „meritul Armatei Române a fost şi este recunoscut de toţi partenerii noştri externi”.

Mesajul transmis de Ludovic Orban

„Sunt onorat să particip la ceremonia de astăzi pentru a arăta în acest fel susţinerea mea, dar şi a Guvernului pe care îl conduc pentru militarii români. Voi, militarii, sunteţi cei la care naţiunea a apelat de fiecare dată când ţara a avut nevoie. Aţi răspuns întotdeauna prezent, aşa cum aţi răspuns şi astăzi în lupta cu pandemia COVID-19”, a transmis Ludovic Orban.

De asemenea, premierul a transmis un gând de preţuire pentru militarii care au îndeplinit misiuni pe teatrele de luptă externe, împreună cu aliaţii României.

„Dragi militari, misiunile pe care le-aţi îndeplinit dincolo de graniţă nu au fost niciodată uşoare, v-aţi confruntat cu diferite tipuri de conflict militar, aţi realizat o mulţime de activităţi de la conflict deschis până la distribuirea de alimente şi de rechizite şcolare pentru copii. Misiunile îndeplinite în teatrele de operaţii au fost pentru fiecare dintre voi un examen de capacitate individual, al unităţii din care aţi făcut parte, al Armatei şi, în final, al României”, a adăugat acesta.

Premierul a transmis un mesaj de recunoștință pentru toți militarii români care și-au dat viața sau au fost răniți.

„Meritul Armatei Române a fost şi este recunoscut de toţi partenerii noştri externi, iar semnalele din exterior despre modul profesionist în care vă îndepliniţi misiunile în Europa, Asia sau în Africa continuă să sosească. Rezultatele remarcabile au venit, însă, din păcate, cu sacrificiul unora dintre camarazii dumneavoastră.

30 de militari români şi-au dat viaţa în teatrele de operaţii din Bosnia Herţegovina, Afganistan, Irak, iar gândul meu se îndreaptă astăzi către ei şi către membri familiilor lor. Transmit gândul meu de recunoştinţă şi celor peste 200 de militari care au fost răniţi în misiuni”, a declarat Orban.

Acesta a amintit că pe 11 noiembrie 2003 şi-a dat viaţa în misiune în Afganistan sublocotenentul post-mortem Iosif-Silviu Fogoraşi.

„Este primul militar român care şi-a dat viaţa în acest teatru de operaţii. Pentru a-i cinsti memoria, ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru a-i comemora pe veterani. Cinste şi onoare tuturor celor care s-au sacrificat pentru România!”, a conchis premierul.