Victor Chirilă a fost desemnat ambasadorul Republicii Moldova în România. Chirilă a mai lucrat pentru pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, dar şi pentru Banca Mondială. El a fost şi expert internaţional pe lângă Biroul de Reintegrare din cadrul Guvernul Republicii Moldova pe problema transnistreană.

Într-un interviu acordat Agerpres, noul ambasador a evidențiat că România este cel mai important partener strategic fără de care Republica Moldova nu poate evolua astfel încât să aibă o democraţie eficientă, un stat de drept funcţional, o economie dinamică şi sustenabilă, o securitate naţională care să corespundă idealului său de stat suveran şi independent.

Idealul comun: Cele două state să se regăsească împreună în UE

El a arătat că țara noastră este statul care susţine Republica Moldova pe calea integrării europene. În plus, Chirilă a subliniat că idealul comun este ca cele două state să se regăsească împreună în Uniunea Europeană, să existe un spaţiu economic comun, un spaţiu de comunicare comun, un spaţiu cultural comun, un spaţiu de infrastructură comun și să nu existe bariere de comunicare între cetăţenii noştri.

Acesta a comentat și pe marginea relaţiilor comerciale dintre cele două state. În opinia sa, ele pot fi îmbunătăţite prin modernizarea infrastructurii de transport, în special a podurilor rutiere şi feroviare. În legătură cu interconectarea energetică, viitorul ambasador şi-a exprimat speranţa ca în următorii ani vor fi puse bazele legislaţiei necesare pentru ca Republica Moldova să aibă posibilitatea să importe gaz natural din surse alternative atât din România, cât şi din alte state ale Uniunii Europene, astfel încât să fie creată o balanţă între importurile de gaze naturale din Uniunea Europeană şi importurile din Rusia.

Adevărul despre criza gazelor

Victor Chirilă a mai arătat că la următoarea şedinţă a celor două guverne speră să fie semnat un nou acord de asistenţă nerambursabilă pentru Republica Moldova, pentru proiecte în infrastructura mare, care sunt strategice pentru ambele state.

Acesta a evidențiat faptul că recenta criză a gazelor naturale a arătat că fără România, Republica Moldova nu poate să asigure securitatea sa energetică. Fără securitate energetică nu putem să vorbim că suntem un stat cu adevărat suveran şi independent, a punctat viitorul ambasador.

„De asemenea, fără România nu putem vorbi despre viitoarea noastră integrare în Uniunea Europeană, pentru că doar prin România putem face acest pas. Fără drumuri moderne, fără poduri moderne, fără conectări energetice moderne este de prisos să vorbim de integrare europeană şi de integrarea noastră în spaţiul economic comun al Uniunii Europene. Fără România nu putem să ducem la bun sfârşit ceea ce ne propunem, în primul rând să creăm un spaţiu economic cu Uniunea Europeană şi acest lucru presupune, în primul rând, crearea unui spaţiu economic comun cu România.

Deci … România a devenit partenerul fără de care ţara noastră nu poate evolua mai departe(…)”, a mai spus Chirilă.