Merkel și Macron răspund criticilor! Admin slăbiciunile campaniei de vaccinare la nivel european, dar susțin în continuare că au fost luate cele mai bune decizii.

Comisia Europeană este în continuare ţinta unor critici după unele întârzieri în campania de vaccinare.

Merkel și Macron răspund criticilor! Cei doi lideri europeni apără Comisia Europeană

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel şi-au exprimat vineri susţinerea pentru strategia de aprovizionare cu vaccinuri anti-Covid a Comisiei Europene, în pofida criticilor şi a întârzierilor, relatează AFP.

”Susţin pe deplin abordarea europeană pe care am avut-o”, a declarat şeful statului francez în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul german.

”Ce am spune astăzi dacă Franţa şi Germania ar fi în competiţie privind vaccinurile?”, a subliniat Macron. ”Ar fi contraproductiv”, a apreciat el.

”A fost decizia corectă”

Decizia de bază de a comanda împreună a fost şi rămâne ”cea corectă”, a adăugat Angela Merkel în cursul unei conferinţe ţinute la încheierea unui consiliu de apărare şi securitate franco-german.

Dar a trebuit să recunoaştem ”că capacităţile de producţie nu sunt atât de mari pe cât ne-am imaginat”, a subliniat ea.

”Ceea ce trebuie să pregătim acum sunt achiziţiile şi producţia suplimentară de vaccinuri pe teritoriul nostru”, a adăugat Macron.

Critici aspre de la Berlin

Comisia Europeană, care a negociat precomenzile pentru vaccinuri anti-Covid în numele Celor 27, este ţinta unor critici după unele întârzieri în campania de vaccinare.

Europa are în prezent un bilanţ al vaccinărilor mai scăzut decât cel al Regatului Unit, unde susţinătorii Brexitului consideră că aceasta este o confirmare că ţara a făcut bine că a ieşit din UE.

Trebuie precizat că Angela Merkel a fost aspru criticată în Parlamentul Germaniei pentru faptul că a lăsat campania de vaccinare la nivel național să fie organizată de Comisia Europeană.

Merkel a apărat-o totuși pe Ursula von der Leyen în fața parlamentarilor germani.