Summitul One Planet a fost deschis de către președintele francez Emmanuel Macron, transmite theguardian.com

Coaliția formată din 50 de țări s-a angajat să protejeze aproape o treime din planetă până în anul 2030, pentru a opri distrugerea mediului înconjurător. Trebuie menționat că și România s-a alăturat acestei inițiative.

Summitul One Planet

Activitățile umane conduc la a șasea extincție în masă a vieții pe Pământ, iar producția agricolă, mineritul și poluarea amenință funcționarea normală a ecosistemelor care susțin viața, cruciale pentru civilizația umană, avertizează oamenii de știință.

Acest angajament va fi cel mai probabil ținta principală a „Acordului de la Paris pentru natură” care va fi negociat la Cop15, la Kunming, în China, la sfârșitul acestui an. HAC a declarat că speră ca angajamentele timpurii ale unor țări precum Columbia, Costa Rica, Nigeria, Pakistan și Canada să asigure baza acordului ONU.

Trebuie menționat că printre participanții la summitul One Planet convocat de președintele francez Emmanuel Macron, se numără moștenitorul coroanei britanice, prințul Charles, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson și secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Viitorul nostru şi cel al planetei noastre depind de ceea ce facem aici şi acum. A începe anul 2021 cu acest summit One Planet este foarte important, deoarece este anul reconcilierii tuturor provocărilor noastre.

Trebuie să ne confruntăm cu acest eşec, nu să plângem drama (…) doar pentru a ne accelera acţiunea cu lucruri foarte concrete şi o urmărire realistă a acestora”, a subliniat Emmanuel Macron.

Marea Britanie va investi 3 miliarde de lire

De asemenea, premierul britanic Boris Johnson a declarat în cadrul evenimentului că Marea Britanie va investi 3 miliarde de lire (3,33 miliarde de euro) în următorii cinci ani pentru a contribui la eforturile de conservare a naturii.

„Nu vom putea atinge obiectivele noastre asupra schimbărilor climatice, dezvoltarea sustenabilă şi prevenirea pandemiilor dacă eşuăm în eforturile noastre de a apăra natura care ne dă alimentele pentru hrana noastră, apa de băut şi aerul pe care îl respirăm”, a transmis Boris Johnson.

La summitul online a participat şi prinţul Charles, moştenitor al coroanei britanice, şi un mare apărător al luptei împotriva crizei climatice şi un susţinător al culturilor ecologice.

„Fac un apel urgent către toți liderii, din toate sectoarele și din întreaga lume, pentru a sprijini această Terra Carta, pentru a aduce prosperitate în armonie cu natura, oamenii și planeta în următorul deceniu”, a declarat prințul Charles în cadrul evenimentului.

Summitul One Planet se concentrează pe patru teme: protecţia ecosistemelor terestre şi marine, promovarea agro-ecologiei, mobilizarea finanţării, legătura dintre defrişări, conservarea speciilor şi sănătatea umană.

Evenimentul de o zi era programat să se desfășoare anul trecut în portul Marseille, din sudul Franţei, dar a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus.