Cu o zi în urmă, vă relatam despre declaraţiile venite dinspre Comisia Europeană, care îndemna ţările UE să intensifice campaniile de vaccinare. Se doreşte atingerea unui procent de vaccinare de 70%  din populaţia adultă până în vară. În plus, şi 80% din cadrele medicale şi asistenţii sociali şi din persoanele de peste 80 de ani ar trebui imunizate până în martie.

Obiectiv de vaccinare ambiţios, dar realizabil, crede şefa Comisiei

Miercuri, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a comentat pe marginea acestor cerinţe. Ea spune că obiectivul propus statele membre UE este „ambiţios”, dar realizabil, transmite agenţia dpa.

„Este bine să avem un obiectiv ambiţios. (…) Dacă vă uitaţi la cantităţile de doze care vin, este realizabil”, a declarat von der Leyen în faţa reporterilor de la Bruxelles.

Preşedintele Comisiei Europene a vorbit în ajunul summitului pe care liderii UE îl vor avea prin conferinţă pe tema crizei COVID.

Unele ţări europene au avut un start mai lent

Obiectivul este parte a documentului de discuţii pentru întâlnirea de joi, 21 ianuarie. Aceasta se va concentra pe vaccinare, în contextul în care statele membre încearcă să-şi coordoneze eforturile de luptă împotriva pandemiei.

Ursula von der Leyen doreşte ca liderii ţărilor UE să adopte joi obiectivul comun. Asta având în vedere că mai multe state au avut un start relativ lent prin comparaţie cu ţări fruntaşe precum Israel, Emiratele Arabe Unite şi Marea Britanie.

Comisia Europeană propune, ca obiectiv intermediar, ca până în martie să fie vaccinate 80% din persoanele de peste 80 de ani. Acelaşi procent trebuie atins şi în rândul angajaţilor din sănătate.

Ce se va mai discuta la videoconferinţa de joi?

Un diplomat european de rang înalt a afirmat, însă, că asumarea unui calendar strict de vaccinare ar putea să nu dea rezultatele aşteptate. Motivul: fiecare stat membru îşi gestionează în mod independent programul de vaccinare.

Şefii de stat şi de guvern din UE vor mai dezbate oportunitatea introducerii unui paşaport de vaccinare european. Ei vor vorbi şi despre alte privilegii asociate pentru persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19.