Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este favorabilă ideii de certificat european de vaccinare, a indicat vineri o purtătoare de cuvânt a executivului european, scrie La Libre. 

Ideea unui document standardizat la nivelul UE a fost lansată marţi pe prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, pentru a stimula industria turismului, pusă la pământ de pandemia de coronavirus. El o leagă de libertatea de a călători în Uniune, în vreme ce ţările adoptă exigenţe diferite în domeniu.

Unii impun călătorilor un certificat negativ de testare la virus (natura testelor variază şi ea de la un stat la altul) sau o carantină de mai multe zile.

Ursula von der Leyen este optimistă

Von der Leyen primeşte favorabil sugestia de a dispune de un document de recunoaştere reciprocă în UE pentru a facilita viaţa cetăţenilor. Dar ea rămane prudentă: dezbaterea politică trebuie făcută despre drepturile şi accesul pe care le-ar conferi un asemenea document cetăţeanului, a subliniat Comisia. “Preşedinta speră că se va putea aborda rapid această discuţie”, potrivit purtătoarei de cuvânt.

Vaccinarea nu este obligatorie, dar ea ar dobândi mai mult acest caracter dacă ar urma să fie legată de libera circulaţie între statele membre.

În Statele Unite, societăţi informatice, printre care Microsoft, instituţii de sănătate şi ONG-uri au format o coaliţie pentru a pune la punct un paşaport de vaccinare, anticipând această potenţială nevoie a persoanelor de a trebui să dovedească autorităţilor şi întreprinderilor că sunt vaccinate contra Covid-19.

“Fişierele actuale privind vaccinarea nu permit accesul, controlul şi împărtăşirea unor informaţii cerificate”, după părerea lor.

“Este urgent să dispunem de certificate de vaccinare digitale, demne de încredere, trasabile, verificabile şi universal recunoscute pentru ca oamenii să se poată întoarce la muncă, la şcoală şi să participe la evenimente”, subliniază această coaliţie. Ideea lor este să conceapă un paşaport de vaccinare accesibil pe portofelul digital sau în format pe hârtie pentru cei care nu au smartphone.