În contextul în care tot mai multe state din UE sunt în alertă din cauza celui de-al treilea val al pandemiei, responsabilii de la Paris nu exclud plasarea într-o nouă carantină a anumitor zone sau chiar a întregii tări.

Italia a raportat joi, 26 februarie, peste 16.400 de cazuri de îmbolnăvire. Trebuie menționat că acesta este cel mai ridicat bilanț din ultimele șase săptămâni.

Autoritățile europene sunt în alertă

Prim-ministrul Franței, Jean Castex, a explicat că 20 de regiuni sunt atent monitorizate.

„Situaţia medicală a ţării noastre s-a agravat în ultimele zile. Am avut peste 30.000 de cazuri noi ieri, un număr pe care nu l-am mai înregistrat din noiembrie”, a declarat prim-ministrul Franței.

Comisia Europeană a promis o creştere accentuată a numărului de doze disponibile în al doilea trimestru, cu livrări în creştere din partea laboratoarelor Pfizer/BioNTech şi Moderna, aprobarea vaccinului Johnson & Johnson şi un control atent al exporturilor.

„Varianta britanică e acum în toate statele membre, în afara unuia singur. Varianta sud-africană e în 14 state-membre, iar cea braziliană în șapte dintre ele. Vrem să vedem cine exportă și unde. (Verificările) sunt concentrate pe întrebarea compania care exportă vaccinuri produse în Europa își respectă contractul cu Uniunea Europeană?”, a transmis Ursula von der Leyen.

Legat de emiterea unui paşaport european de vaccinare care să faciliteze călătoriile, liderii s-au mărginit să ceară „continuarea unei abordări comune”.

De asemenea, șefa Comisiei Europene a reamintit că persistă semne de întrebare de natură ştiinţifică, de exemplu, nu este sigur că încetezi să transmiţi virusul după ce ai fost vaccinat.

Toți liderii sunt de acord că este nevoie de un certificat digital de vaccinare

În acest context, Angela Merkel a explicat că toți liderii sunt de acord că este nevoie de un certificat digital de vaccinare.

„Un aspect important este că toți liderii sunt de acord că este nevoie de un certificat digital de vaccinare. Informațiile pe care ar trebui să le conțină un certificate european trebuie să fie decise de Comisia Europeană și statele membre. Comisia Europeană are nevoie de vreo 3 luni pentru a asigura condițiile tehnice necesare emiterii acestor certificate”, a subliniat Angela Merkel.

Totuși, Emmanuel Macron a susținut că vaccinul încă nu este disponibil pentru cei mai tineri dintre cetățeni.

„Eu vreau să fie clar că atunci când vorbesc de „un permis de trecere” acesta nu poate depinde de vaccinarea cuiva, din moment ce vaccinul încă nu este disponibil pentru cei mai tineri dintre cetățeni”, a subliniat Emmanuel Macron.

Trebuie menționat că există state precum Grecia care insistă pentru adoptarea accelerată a unui astfel de document, pentru a își salva sezonul estival.

Sursa foto: Dreamstime