Stoltenberg recunoaşte ”provocarea logistică” pe care o presupune mentenanţa armamentului trimis în Ucraina

Așadar, secretarul general al NATO a fost prezent la forumul de securitate de la Berlin, unde a vorbit despre „provocarea logistică” pe care o presupune mentenanța armamentului trimis de aliaţi în Ucraina.

Totodată, Jens Stoltenberg a subliniat că armele cu care ţările NATO sprijină Ucraina „au nevoie de muniţie şi de piese de schimb”. Acesta a subliniat că NATO nu face parte din conflict, dar ajută Ucraina să se apere de o agresiune asupra integrităţii sale teritoriale şi a reiterat că „nu va fi pace dacă agresorul câştigă”, conform efe.com

Stoltenberg a vorbit și despre provocările cu care se confruntă ţările membre ale NATO

De asemenea, secretarul general al NATO a vorbit şi despre „fragmentarea” industriei europene de armament, drept una dintre provocările cu care se confruntă membrii europeni ai NATO. Totodată, deşi le-a mulţumit ţărilor europene pentru creşterea bugetului pentru apărare, Stoltenberg a amintit că „80% din totalitatea cheltuielilor provin de la aliaţi din afara UE”.

Stoltenberg s-a referit totodată la provocările cu care se confruntă ţările membre ale NATO în chestiuni referitoare la dependenţa externă de naţiuni cu regimuri autoritare, precum Rusia şi China.

Acesta a menţionat dependenţa de gazul rusesc şi a avertizat că există o altă dependenţă, de „materiile prime critice” care provin din China. În acest context, el le-a cerut aliaţilor să nu ţină cont doar de consideraţii de tip economic atunci când evaluează acorduri comerciale cu China.

Rusia nu trebuie subestimată, atrage atenţia Jens Stoltenberg

Anterior, Jens Stoltenberg a vorbit despre şansele Ucrainei de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, în contextul conflictului sângeros ce are loc chiar acum pe teritoriul său.

În cazul în care Ucraina nu va triumfa ca stat independent şi suveran, nu se va mai putea vorbi de aderarea la NATO, a subliniat şeful Alianţei, miercuri. El spune că Ucraina a făcut progrese semnificative, însă nu trebuie, sub nicio formă, să subestimăm capacităţile Rusiei în acest conflict.

„Ucraina a făcut progrese semnificative, dar nu trebuie să subestimăm Rusia. Rachetele şi dronele ruseşti continuă să atace oraşele, civilii şi infrastructura din Ucraina. Asta produce o suferinţă umană enormă, în contextul venirii iernii”, a declarat Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferinţe de presă de la finalul reuniunii de la Bucureşti.