Cu bonusul primit pentru cumpărături cu Power Card BCR în valoare de  10.000 de lei, puteţi achita comisionul anual de întreţinere a cardului. Cam asta este valoarea reală a bonusurilor în puncte pe care le oferă cea mai mare bancă din România în cazul unuia dintre cele mai promovate produse din portofoliu.
    Situaţia este asemănătoare şi în cazul celui de-al doilea mare jucător, BRD, cu menţiunea că, în cazul băncii franceze, comisioanele pentru servicii elementare, cum ar fi obţinerea unui extras de cont, sunt semnificativ mai mari. Raiffeisen oferă bonusuri în bani doar pe varianta Gold a cardului de cumpărături, unde pentru cheltuieli de 1.500 de lei primeşti 12,5 lei. Suma este mai mare decât în cazul BCR şi BRD, însă dacă îl raportăm la comisionul anual de 150 de lei rezultă că suma minimă ce ar trebui cheltuită pentru a acoperi comisionul depăşeşte 21.500 de lei.
   Ceva mai bine stau lucrurile în cazul a două bănci mai mici, dar foarte active pe zona de carduri. La Garanti şi Citibank, ar trebui să cheltuiţi circa 2.000 de lei pentru a vă putea achita comisionul doar din bonusuri. Analiza noastră a luat în calcul doar facilităţile de tip puncte sau procente bonus.
Comisioane cât casa
  
Produsele analizate au şi alte facilităţi, însă, cel puţin în cazul BCR şi BRD, bonusurile au fost folosite ca element principal de marketing, şi tocmai de aceea au o foarte mare relevanţă. În comparaţie cu nivelul comisioanelor parcticate de bănci, aceste facilităţi nu reprezintă aproape nimic. Capital a analizat bonusurile doar comparativ cu cel mai cunoscut comision, cel de administrare, însă costurile de utilizare zilnică a cardului, exceptând dobânda, sunt cu mult mai multe.
Din perspectiva taxelor şi comisioanelor, BRD este campioană. Astfel, pentru transmiterea extrasului de cont lunar (operaţiune absolut indispensabilă când ai un card de credit) BRD cere 3 lei. Pentru eliberea unui istoric de cont dai 3 euro pentru o perioadă mai mică de 3 luni şi 5 euro pentru o perioadă mai mare, doar pentru a verifica soldul contului mai trebuie să plăteşti 0,5 euro în timp ce taxa unică pentru servicii suplimentare este de 50 de euro. BRD este singura dintre băncile analizate care exprimă în euro comisioanele pentru un card în lei. În plus, BRD cere şi un comision de analiză a dosarului în valoare de 20 de lei. BCR percepe, în plus faţă de cele două comisioane de administrare, şi un comision de emitere în valoare de 24 de lei, în timp ce Raiffeisen,Citibank şi Garanti au doar comisioanele de administrare şi cele aferente retragerilor de numerar. De menţionat este şi faptul că, pentru bonusurile la care facem referire, veţi plăti şi un impozit de 16%.
Nu retrageţi numerar!
Cea mai mare greşeală pe care o fac posesorii cardurilor de credit este că, în număr masiv, ei retrag cash de la bancomat, spun reprezentanţii Kiwi Finance şi ai Finzoom. Acest fapt generează perceperea unui comision de retragere, precum şi perceperea imediată de dobândă (DAE medie 31,75% la retragerea de numerar, potrivit Finzoom), de regulă mai mare decât dobânda-standard (DAE medie 21,9% la cumpărături). În acest mod, clienţii pierd toate avantajele oferite de cardurile de credit – rate fără dobândă, cumpărături cu perioadă de graţie, reduceri la comercianţi, cash-back, acumularea de puncte bonus, asigurare gratuită de călătorie etc. -, expunându-se unor costuri uriaşe, de 21%-50%. Dacă retragerea de cash de pe un card de credit se face la ghişeu, atunci costurile sunt şi mai mari.
Există totuşi bănci care au carduri de credit cu perioadă de graţie la retragerea de numerar. În prezent, şase bănci oferă facilitatea de a retrage cash cu perioadă de graţie – Banca Transilvania (55 zile), ATE Bank (55 zile), Citigroup (54 zile), Intesa Sanpaolo (45 zile), Carpatica (55 zile) şi Marfin Bank (59 zile), potrivit datelor Finzoom. De asemenea, este foarte importantă înţelegerea modului în care funcţionează perioada de graţie la cumpărături sau retragere de cash şi utilizarea acesteia corespunzător.


16% este impozitul perceput pentru nişte bonusuri şi aşa insignifiante. Res­pectivele facilităţi sunt încadrate la categoria venituri din dobânzi şi sunt impozitatea ca atare