Chandran Nair spune că modelul economic al unor state din regiunea Asiei este nesustenabil și artificial, motiv pentru care ar trebui luate măsuri "draconice" împotriva creșterii consumului în această zonă pentru că altfel mediul înconjurător ar putea intra în colaps.

De exemplu, în China, care a devenit cea mai mare piață auto din lume, parcul auto a ajuns la un nivel de 150 de mașini la 1.000 de oameni. În statele OECD, nivelul este de 800 de mașini la mia de locuitori, în timp ce în India, nivelul este, deocamdată, de 50 de mașini. În cazul în care rata de creștere se va menține, China și India vor avea împreună 1,5 miliarde de mașini, ceea ce înseamnă de trei ori cât parcul auto din întreaga lume la ora actuală. Asta se va întâmpla în aproximativ 30 de ani.

Un alt exemplu dat de specialist este cel al consumului de carne, unde cifrele sunt impresionante: americanii consumă la ora actuală 9 miliarde de păsări pe an. În Asia, la o populație de 3 ori mai mare, se consumă anual 16 miliarde de păsări. În cazul în care creșterea va fi cea estimată, în anul 2050, asiaticii vor consuma aproximativ 200 de miliarde de păsări anual.
"Sunt necesare măsuri drastice. Dacă putem interzice fumatul în spații publice, putem avea guverne care ar putea interzice posesia de mașini. Acest lucru s-ar putea realiza fie direct, prin lege, fie printr-un sistem de taxare ridicat sau alte măsuri fiscale", spune expertul.

DEZBATERE:
Sunteți de acord că în unele state ar trebui să fie interzis să-ţi cumperi mașină?