Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara avertizează că, dacă se ajunge la transmitere comunitară a noii tulpini a virusului, autoritățile trebuie să ia măsuri imediate pentru a bloca acest lucru.

„Se pare că sunt cazuri doar în focar și nu a ajuns încă într-o transmitere comunitară. Dacă ajunge în transmitere comunitară, depistarea acestor cazuri este mult mai dificilă. Nu stă la îndemâna oricărui laborator să facă această determinare”, a declarat dr. Virgil Musta joi, la Digi24. Medicul a adăugat „trebuie să se facă determinări pentru a se face studii epidemiologice să se vadă nivelul de pătrundere a acestei tulpini în România”.

Virgil Musta avertizează că dacă se ajunge la transmitere comunitară, trebuie luate măsuri imediate. „Numărul de cazuri încă nu este foarte mare ca să ridice suspiciunea de propagare a acestei noi tulpini în România. Dar cred că trebuie să fim foarte atenți și foarte precauți. La orice semn care ne-ar arăta că tulpina începe să se multiplice și să cuprindă un număr mare de populație trebuie să blocăm transmiterea. Pentru că se știe că are o transmitere foarte mare.”, a declarat medicul.

Virgil Musta: Copiii reprezintă un vector de trasmitere important

Dr. Musta a mai arătat că astfel de cazuri apar și la copii. Există riscul de răspândire a virusului. „Copiii fac de multe ori forme inaparente. Ei reprezintă un vector de trasmitere important. Trebuie să luăm măsuri aparte ca să protejăm contaminarea copiilor, pentru că ei pot deveni un vector de apariție a infecției comunitare”, a mai precizat Virgil Musta. Medicul a precizat că o nouă creștere a numărului de infectări va duce la creșterea numărului de cazuri grave și decese „Numărul de cazuri va crește atât de mult încât va fi o nouă presiune pe sistemul de sănătate, care nu știu cât va mai putea rezista. O nouă pandemie ar însemna un număr mare de cazuri, cu un număr mare de cazuri cu forme severe și cu un procent mare de decese”, a declarat Musta.