Potrivit specialiștilor trei cazuri de gripă cu virus AH1 au fost deja confirmate de laborator la nivel naţional, situaţie neobişnuită pentru ultimii 10 ani. 

Sezonul de gripă a deputat extrem de devreme anul acesta și s-ar putea să se încheie abia în martie, 2019. 

„Este primul an în ultimii zece ani în care apar cazuri sporadice la începutul lunii noiembrie, chiar şi pandemia din 2009 a avut loc către jumătatea lunii noiembrie şi nu la începutul ei. Faptul că avem deja cazuri confirmate de gripă nu înseamnă că gripa e mai agresivă. Totul depinde de câte persoane se vor vaccina. Dacă vom reuşi să atingem ţinţa de 75% de vaccinare pentru persoanele de 65 de ani, şansa ca gripa să se răspândească este mai mică şi cu siguranţă vom avea un sezon mai scurt, chiar dacă a început mai devreme”, a declarat,  medicul Gindrovel Dumitra, conform Adevărul.ro

Medicii au constat că în săptămâna 22 – 28 octombrie numărul total de infecţii respiratorii acute au fost cu 10% mai mare, comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

Singura problemă e că trebuie să se vaccineze lumea mai devreme, până nu e o circulaţie mai intensă a virusurilor. Cifrele pe care le avem acum sunt cele pe care le aveam, în mod obişnuit, în luna decembrie”, a declarat şi profesorul Alexandru Rafila, şeful Societăţii Române de Microbiologie. 

Gindrovel Dumitra a declarat că este primul an în care a constat un apetit mai mare pentru vaccinare în rândul pacienţilor incluşi în categoriile aflate la risc – bătrâni, bolnavi cronic, gravide.  

„Cam 80% din cei care vin să ia reţetă acceptă vaccinarea. E mult mai bine faţă de anii precedenţi, însă un plus e faptul că s-a primit vaccinul la timp. Înainte, primeam dozele de la Ministerul Sănătăţii spre sfârşitul lunii noiembrie, începutul lunii decembrie, şi atunci îi căutam noi pe pacienţi pentru a-i imuniza”, a declarat vicepreşedintele SNMF.   

Până în prezent au fost vaccinate antigripal aproape 350.000 de persoane aflate în grupele de risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.