Doctorul Cristian Băicuș din cadrul Spitalului Colentina vine cu noi precizări legate de antibiotice și legătura lor cu noul coronavirus. Mai exact, el susține că majoritatea românilor încearcă să se vindece de COVID după ureche, apelând la tot felul de antibiotice.

Mai exact, potrivit medicului, procentul românilor care aleg să se trateze în acest fel ajunge undeva la 80% din populație, dar cu toate astea niciun specialist nu recomandă o astfel de abordare.

„Antibioticele pot da alergii, pot da diferite toxicități, de exemplu toxicitate renală, toxicitate hematologică, cel mai frecvent o infecție nosocomială, infecție digestivă cu Clostridium dificile”, a spus medicul.

Totodată, acesta a avertizat că antibioticul trebuie folosit atunci când este nevoie și nu după ureche.

„Covid-19 este dat de un virus și virusul nu răspunde la antibiotice. Deși s-au dat antibiotice pentru virus, au fost teorii, au fost niște studii observaționale care până la urmă nu au fost confirmate, era vorba despre azitromicină în primul rând“ a declarat Cristian Băicuș, medic, medicină internă la Spitalul Colentina.

Ce spune medicul despre infectarea cu noul coronavirus

Totodată, medicul a vorbit și despre ifnectarea cu noul coronavirus pentru ca românii să știe care este fiecare pas în parte. Potrivit acestuia, simptomele de  apar la fel ca în cazul gripei, dar pentru a fi în siguranță, românii trebuie să ajungă la medic pentru a beneficia de un tratament corect.

„Ordinea în care apar simptomele este foarte importantă în cazul în care avem de-a face cu cicluri suprapuse de boli precum gripa, care coincid cu COVID-19. Dacă ştim cum progresează aceste afecţiuni şi cum le putem diferenţia, medicii pot identifica precoce pacienţii cu COVID-19 sau cu altă boală, luând astfel decizii de tratament mai bune, care pot preveni agravarea stării de sănătate a acestora”, a spus Peter Kuhn, profesor de medicină, inginerie biomedicală şi inginerie aerospaţială şi mecanică în cadrul USC.

De celalată parte, dr. Mihaela Oroș, Regina Maria, pentru Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, susține că deputul bolii diferă de la o persoanlă la alta. El a vorbit despre respirație dificlă, febră, tuse, secreții nazale, lucruri normale la infectarea cu noul coronavirus.

„Infecția debutează inițial ca orice, să zicem așa, altă viroză. Adică cu secreții nazale, până la febră. Ideea este și cât durează acest debut și cât durează până pot să apară formele acelea severe și se pare că e un interval de zile. Este greu să facem o delimitare foarte clară la al câtălea strănut să ne gândim că am luat…sau e vorba despre această infecție. Dar tocmai de aceea, în acest moment, recomandările sunt să le punem împreună. Adică secrețiile nazale, tuse, respirație dificilă, febră și contact cu cineva din zona respectivă sau cu cineva care a avut contact cu altă persoană, deci în momentul în care există acest cumul de simptome plus contact, atunci ne gândim”, a spus aceasta.