Statele Unite continuă să nu privească cu ochi buni China pentru modul în care ţara asiatică alege să împărtăşească cu restul lumii datele privind apariţia şi răspândirea COVID-19. De data aceasta, criticile au venit din partea consilierului pentru securitate naţională al lui Joe Biden.

„Nu credem că Beijingul a pus la dispoziţie suficiente date originale”

Jake Sullivan a declarat duminică, 21 februarie, că autorităţile din China nu au furnizat „suficiente date originale” cu privire la originea şi răspândirea ulterioară a SARS-CoV-2, virus care a îmbolnăvit mai bine de 28 de milioane de americani, notează agenţia EFE.

Consilierul pentru securitate naţională a declarat, pentru CBS News: „Sunt pe punctul de a publica un raport cu privire la originile pandemiei din Wuhan, China, despre care avem întrebări, deoarece nu credem că Beijingul a pus la dispoziţie suficiente date originale despre modul în care această pandemie a început să se răspândească atât în China, cât şi ulterior în toată lumea.”

În urmă cu două săptămâni, misiunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a făcut o anchetă în Wuhan, a exclus posibilitatea ca virusul să fi provenit dintr-un laborator. Experţii OMS au admis că este posibil ca virusul să fi ajuns în China din alte ţări, prin intermediul lanţului rece al alimentelor congelate.

Scopul vizitei OMS nu a fost „anchetarea Chinei”

Confruntat cu controversa provocată de anunţul făcut de misiunea de experţi, directorul pentru situaţii de urgenţă sanitară din cadrul OMS, Mike Ryan, a reacţionat pe 15 februarie, afirmând că scopul vizitei nu a fost „anchetarea Chinei”, ci obţinerea de lecţii pentru viitor.

Jake Sullivan a subliniat că „singura modalitate de a avea o investigaţie cu un fundament ştiinţific este să ai acces la toate datele şi nu numai (…) pentru a şti ce s-a întâmplat în această pandemie şi pentru a putea preveni viitoare pandemii”.

„Nu sunt în măsură să spun cum a apărut COVID-19”, a adăugat consilierul preşedintelui SUA. „Tot ce pot face este să cer OMS să îşi facă treaba cât mai bine”.

În acest context, el s-a exprimat în favoarea realizării investigaţiei de către specialişti. Ancheta „ar trebui lăsată în seama oamenilor de ştiinţă şi a experţilor, astfel încât aceştia să o poată duce la bun sfârşit fără nicio intervenţie din partea vreunui guvern”.

„Nu a existat suficientă transparenţă din partea guvernului chinez”

Jake Sullivan s-a referit, de asemenea, la o conversaţie pe care liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a avut-o pe 10 februarie cu omologul său chinez, Xi Jinping, şi care a durat două ore.

„Preşedintele Biden a ridicat problema COVID-19, subliniind necesitatea ca toate ţările să îşi asume responsabilitatea de a contribui la protejarea lumii, inclusiv a Chinei”, a spus Sullivan.

Consilierul pentru securitate naţională a evidenţiat faptul că Washingtonul „nu este în măsură să ia o hotărâre cu privire la originea pandemiei deoarece, printre altele, „nu a existat suficientă transparenţă din partea guvernului chinez”.

Potrivit celor mai recente date, Statele Unite ale Americii sunt ţara cea mai afectată de pandemie, cu peste 28 de milioane de persoane infectate şi aproape 500.000 de decese, potrivit Universităţii Johns Hopkins.