Un medicament utilizat pentru tratarea artritei reumatoide îmbunătățește supraviețuirea pacienților spitalizați cu Covid-19, informează Forbes.

La începutul pandemiei, Baricitinibul a fost identificat de o companie care utilizează inteligența artificială (AI) drept un medicament promițător pentru tratarea Covid-19.

Medicamentul, utilizat în mod normal pentru tratarea artritei reumatoide, ar avea posibile proprietăți antivirus, dar este cunoscut ca un puternic inhibitor al inflamației. Cercetătorii sperau că aceste proprietăți antiinflamatorii vor reduce daunele suferite de pacienții cu Covid-19.

Un nou tratament pentru pacienții COVID-19

„Pacienții spitalizați cu infecția cu SARS-CoV-2 (care provoacă Covid-19), dezvoltă adesea o stare hiperinflamatorie intensă care poate duce la disfuncționalitatea mai multor organe, inclusiv sindromul de detresă respiratorie acută, șocul septic și moartea”, explica E. Wesley Ely, profesor la Universitatea Vanderbilt Medical Center, unul dintre autorii studiului.

”Baricitinib este un inhibitor al kinuselor Janus 1 și 2, care „calmează sistemul imunitar”, a spus Ely.

„O analiză computerizată a fost făcută la începutul pandemiei, încercând să ne dăm seama ce medicamente sunt cele mai bune pentru efectele antivirale COVID”, a spus acesta.

Medicamente precum Baricitinibul opresc mai multe căi ale cascadei inflamatorii pentru a menține inflamația pe care COVID o declanșează.