Imunologul Anthony Fauci susține necesitatea vaccinării tuturor celor 70 de milioane de americani eligibili. Expertul american spune că, astfel, multe decese vor putea fi evitate, potrivit NY Times.

„Multe dintre aceste decese au fost inevitabile, dar multe, multe sunt evitabile, au fost și vor putea fi evitate în viitor”, a spus dr. Fauci la CNN.

Dr. Fauci este entuziasmat de dezvoltarea noii pilule antivirale Merck, despre care a spus că este „extrem de importantă”. Anunțând recent rezultatele studiului clinic, compania Merck a spus că pilula poate să reducă la jumătate riscul de spitalizare și deces din cauza virusului.

Merck a declarat că va solicita autorizația de urgență de la FDA pentru medicamentul său, Molnupiravir, cât mai curând posibil. Pastilele ar putea fi disponibile până la sfârșitul acestui an.

Vaccin sau pilulă?

Fauci a avertizat însă că americanii nu ar trebui să renunțe la vaccin, crezând că pot lua pastila. Deși noul medicament poate reduce riscul îmbolnăvirii, cel mai bun mod de a ne proteja este evitarea infecției, a spus el.

Dr. Fauci a subliniat diferența semnificativă a numărului de persoane care au murit în timpul studiului clinic Merck, cu opt în grupul placebo și niciunul printre cei care au luat medicamentul. „Este foarte impresionant, așa că așteptăm cu nerăbdare implementarea acestuia și efectul lui asupra persoanelor infectate”, a spus el.

Guvernul federal a dat deja comenzi pentru 1,7 milioane de doze din noul medicament. Dar dr. Scott Gottlieb, fostul comisar FDA în administrația Trump, a declarat că această cifră „nu este suficientă”, acoperind doar o lună de infecții în statele din sud, de la apariția variantei Delta.

Dr. Fauci a mai spus că America se confruntă acum cu o încetinire a cazurilor, semnalând un potențial răgaz al pandemiei.