Medicamentele care au fost imediat retrase de pe piață! Alertă sanitară în România

Compania Pfizer a decis ca medicamentele Accuretic și cele două versiuni generice ale sale, distribuite de Greeenstone, să fie retrase de pe rafturile din România. Aceste medicamente sunt folosite pentru tratarea hipertensiunii arteriale, cea care poate duce, din nefericire la accident vascular cerebral.

Medicamentele au fost retrase voluntar, iar decizia a venit după ce s-a descoperit că ele conțin niveluri mai mari de nitrozanime, reprezentând, astfel, un risc de cancer. Cu toate acestea, compania Pfizer a anunțat, într-un comunicat de presă, că nu există riscuri imediate pentru pacienții care iau aceste medicamente.

În același comunicat, Pfizer a precizat că ”nitrozaminele sunt comune în apă şi alimente, inclusiv în carnea crudă şi cea la grătar, lactate şi legume. Toată lumea este expusă la un anumit nivel de nitrozamine. Aceste impurităţi pot creşte riscul de cancer dacă oamenii sunt expuşi la ele peste niveluri acceptabile pe perioade lungi de timp”.

Compania Pfizer mai spune că nitrozaminele pot fi introduse neintenționat atunci când anumite reacții chimice sunt utilizate în producția de medicamente. De asemenea, în comunicatul de presă trimis se mai arată că Pfizer nu cunoaște niciun raport cu privire la efectele adverse rezultate din utilizare acestor medicamente, subliniind că ele un profil de siguranță de peste 20 de ani.

În ceea ce-i privește pe distribuitori și vânzători, aceștia spun că ar trebui să înceteze utilizarea și distribuirea produsului și, în plus, să îl pună în carantină. Pentru pacienți, Pfizer a transmis că cei care iau acest tratament să se consulte cu medicul cu privire la opțiunile alternative de tratament.

Va fi fabricată o variantă ieftină a pastilei Paxlovid

Organizația de sănătate publică Medicines Patent Pool (MPP) a informat joi, 17 martie, că un număr de 35 de producători de medicamente generice vor fabrica o variantă ieftină a antiviralului oral Paxlovid, dezvoltat de Pfizer pentru a combate COVID-19.

Anunțul respectiv a venit în contextul în care Pfizer a încheiat anul trecut un acord cu organizaţia, prin care autorizează producători de medicamente generice să fabrice tratamentul pentru 95 de ţări cu venituri mici şi medii. Mai apoi, a avut loc selecţia producătorilor de medicamente cărora urmează să primească licenţă, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Trebuie menționat că Paxlovid este aşteptat să fie un instrument important în lupta anti-COVID după ce a redus spitalizările în cazul pacienţilor din grupe cu risc ridicat cu circa 90% în cadrul unui studiu clinic. Rezultatele au fost semnificativ mai bune decât cele vizând pastila antivirală de la compania concurentă Merck & Co, Molnupiravir, în cadrul studiilor clinice, scrie sursa menționată.