Ce spune Gabriel Diaconu

”Hai să clarificăm pentru totdeauna unde este România, de fapt. Rata de detecție a bolii, folosind teste, în România până săptămâna aceasta a fost mică, pentru că aveam puține teste. Chinezii au stabilit că prin testare poți să nimerești până la 14 – 15 % din cei care de fapt sunt bolnavi. Dacă folosești acest calcul matematic foarte simplu, de fapt, România are astăzi mii de persoane care sunt infectate deja cu coronavirusul și numărul lor va crește exponențial în următoarele zile. 8 din 10 oameni nu au simptome. Drept urmare, ei pot să meargă la parc, poate că s-au dus la masă la părinți, ei poate că s-au dus la magazin să-și cumpere apă, ei poate că s-au dus la benzinărie să-și alimenteze mașina. Sunt purtători și transmițători ai acestui virus.

Drept urmare, dintre ei, statul, folosind o capacitate de testare de 8-10.000 de teste pe zi poate că identifică un 15 %. Ce vedem la țările care au controlat cu succes pandemia este că au recurs la testare în masă. Germania face asta, Coreea de Sud face asta, Taiwan, Hong-Kong fac asta. România vrea să îmbrățișeze acest set de bune practici, dar la ora adevărului, toți fabricanții, toți vendorii, toți oamenii care comercializează teste sunt asaltați de pe îndelungul planetei, sunt 100 și ceva de țări care se confruntă cu coronavirusul, nu doar România.

Carevasăzică, noi am reușit să secuzirăm câteva sute de mii de teste, ceea ce ne asigură un minim de confort la nivel național. Dacă noi nu acționăm judicios, dacă nu vorm direcționa teste în primul rând pentru medici și către simptomatici, vom irosi toate aceste teste și carevasăzică le vom fi folosit degeaba.” – a mai declarat Diaconu

Măsurile impuse de autorități au fost comunicate stângaci

”Abia la final am aflat că recomandările grupului de lucru ar trebui să fie luate de români ca și cum sunt obligatorii. Din punctul meu de vedere, la acest moment, fiecare dintre noi are o alegere personală de făcut, o alegere familială de făcut și o alegere cetățenească, să zicem, de făcut. Tot ce vedem în lumea largă este rezultatul greșelilor oamenilor de rând, cuplat cu neputința oamenilor de a oprin un fenomen, până la urmă natural. Dacă la acest moment România nu se oprește, noi – că e azi, că e mâine, că e peste o lună – vom fi și noi una din acele țări.” – spune medicul psihiatru pentru Știrile Pro TV.

Sursă foto: INQUAM.