‘La începutul lunii martie Mechel va reporni unităţile de la Târgovişte şi de la Buzău. Salariaţii primesc acum 75% din drepturile cuvenite. Aceasta înseamnă 80% din întreaga capacitate de până acum din unităţile Mechel. De asemenea, 3.000 de salariaţi din cei 4.000 vor începe lucrul’, a afirmat Varujan Vosganian.

Conducerea companiei nu a exlus posibilitatea disponibilizării personalului, a adăugat ministrul Economiei.

‘La Brăila şi Câmpia Turzii va fi un proces de reorganizare şi în funcţie de rezultate se va discuta şi numărul de salariaţi care vor fi reintegraţi. Acţionarul nu a exclus ipoteza unor disponibilizări dar le-a pus în corelare cu reuşita acestei strategii’, a mai spus Vosganian.

Mechel Târgovişte a solicitat, recent, intrarea în procedura reorganizării judiciare, printr-o cerere depusă marţi la Tribunalul Dâmboviţa, potrivit informaţiilor transmise Bursei de Valori Bucureşti.

‘Dorim să menţionăm că se are în vedere protejarea intereselor societăţii şi relansarea activităţii pe baze solide, în temeiul unui plan de reorganizare, care avem convingerea că va conduce la viabilizarea societăţii. Cu sprijinul Invest Nikarom, societatea care deţine indirect pachetul majoritar de acţiuni, se vor face eforturi pentru repornirea activităţii la Mechel Târgovişte în condiţii de eficienţă economică’, este menţionat în comunicatul transmis BVB.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că statul român nu poate face nimic în cazul Mechel, care şi-a vândut activele din România, dar că va sprijini un alt investitor ce ar fi dispus să preia fabricile respective.

Combinatul siderurgic a înregistrat în primele nouă luni din 2012 o cifră de afaceri în scădere cu 10%, la 773,2 milioane lei (174,4 milioane euro) şi pierderi de 78 milioane lei (17,6 milioane euro), cu 12,6% mai mici decât cele din aceeaşi perioadă a anului 2011.

Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte avea în 1990 peste 10.000 de salariaţi. Numărul acestora a ajuns în anul 2000 la 5.700, iar acum combinatul mai are aproximativ 2.000 de angajaţi.

Combinatul a fost preluat în 2002 de firma elveţiană Conares Trading, care a devenit ulterior operatorul grupului metalurgic rus Mechel.

LA începutul acestei săptămâni a fost făcută publică informaţia potrivit căreia Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei româneşti Nikarom SRL.

Nikarom a achiziţionat combinatele Mechel Câmpia Turzii, Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte.