Recent, compania a anunţat că se află în iminentă incapacitate de plată, precizează MCSI, într-un comunicat publicat pe site. 

Tot în şedinţa de joi s-a constatat împlinirea duratei mandatului lui Horia-Andrei Bud. 

"Acţionarul majoritar, MCSI, i-a numit membri provizorii în Consiliul de Administraţie pe Adrian-Daniel Găvruţă – secretar general adjunct în cadrul MCSI, şi pe Carmen-Mihaela Dăneţ – director general, Direcţia Generală Economică, Achiziţii Publice şi Administrativ din cadrul MCSI. Alături de aceştia, din CA al Poştei Române mai fac parte Ioan Bejan şi Benoit Pleska, numiţi administratori luna trecută, precum şi Florin Luca, administrator din partea Fondului Proprietatea", precizează MCSI. 

Noul Consiliu de Administraţie al Poştei Române se va întruni în perioada imediat următoare pentru a-şi alege preşedintele şi pentru a stabili modul de îndeplinire a măsurilor prevăzute în planul strategic de redresare a companiei, aprobat miercuri în Guvern. 

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum pentru redresarea activităţii Companiei Naţionale 'Poşta Română', pe o perioadă de 5 ani, iar printre măsurile cuprinse în planul strategic se numără creşterea veniturilor prin diversificarea produselor şi serviciilor şi utilizarea eficientă a fondurilor anuale primite de la Uniunea Poştală Universală. 

"Planul strategic cuprinde un set de măsuri printre care cele mai importante vizează: creşterea veniturilor prin diversificarea produselor şi serviciilor, utilizarea eficientă a fondurilor anuale primite de la Uniunea Poştală Universală (UPU), bani care nu au fost folosiţi niciodată deşi, în fiecare an, 200.000 de dolari au fost puşi la dispoziţia companiei pentru dotări curente (cântare, scannere, cititoare de bare etc.) şi renegocierea contractelor existente cu agenţii economici", se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. 

Potrivit sursei citate, o măsură extrem de importantă este reorganizarea companiei prin înfiinţarea centrelor de profit la nivel regional, ceea ce presupune responsabilizarea conducerilor locale în gestionarea bugetului şi în atragerea de venituri destinate dezvoltării zonei respective. 

De asemenea, printre măsurile de redresare se mai află: introducerea controalelor volum-tarif-încasări, analizarea tarifelor practicate, achiziţia de echipamente moderne şi tehnică de calcul, prioritizarea investiţiilor în scopul efectuării dotărilor absolut necesare desfăşurării activităţii la standardele impuse de piaţă de curierat. 

Măsurile din planul strategic urmăresc reconstruirea şi consolidarea instituţiei într-o companie profitabilă care se autofinanţează şi se dezvoltă ca un furnizor modern de servicii poştale, la tarife accesibile şi standarde europene, precizează MCSI. 

Planul strategic de redresare a Companiei Naţionale "Poşta Română" se întinde pe 5 ani, are termene clare pentru fiecare etapă de implementare în parte şi vine în completarea majorării capitalului social al companiei, proces care se află în desfăşurare. 

Consiliul de Administraţie (CA) al Companiei Naţionale "Poşta Română" (CNPR) va numi un director general cu mandat de patru ani după data de 8 octombrie, până atunci interimatul urmând să fie asigurat de Rareş Stanciu, fostul director operaţional al instituţiei, au declarat, pe 26 septembrie, pentru AGERPRES, reprezentanţii CNPR. 

Pe data de 24 septembrie 2017 mandatul de director interimar al Poştei Române al lui Andrei Stănescu a expirat. 

"Compania Naţională Poşta Română a scos la licitaţie achiziţionarea de servicii de head hunting, în vederea numirii unui nou director general. În acest sens, compania a desemnat firma de executive search George Butunoiu Group pentru a furniza asistenţă de specialitate în procesul de recrutare şi selecţie, conform prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. Până la data de 8 octombrie, Butunoiu Group trebuie să întocmească o listă cu posibili candidaţi, iar ulterior acestei date Consiliul de Administraţie urmează să valideze o persoană din acea listă. Procedura poate să dureze o zi, două, o săptămână. Cert este că, până la sfârşitul lunii octombrie, Poşta Română va avea un nou director director general stabil, cu mandat de patru ani", au explicat sursele citate. 

În legătură cu noul director interimar al CNPR, Rareş Stanciu, reprezentanţii Poştei au precizat că mandatul acestuia este stabilit la cel mult patru luni sau până în momentul în care va fi numit un director general cu mandat întreg. 

În data de 4 ianuarie 2017, directorul executiv al Direcţiei Juridice, Control şi Resurse Umane din Poşta Română, Andrei Stănescu, a fost numit în funcţia de director interimar al companiei, până la definitivarea procedurilor de selecţie a noului director general. Numirea a venit după ce fostul director al Poştei Române, Alexandru Petrescu, a fost propus şi validat pentru funcţia de ministru al Economiei, în Guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu. 

Poşta Română este o companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, şi nu o instituţie publică. Ea funcţionează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că îşi formează singură veniturile din contracte comerciale şi, prin urmare, se autofinanţează. Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. 

Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie. 

AGERPRES