Reprezentanţii Finanţelor explică, în Nota de fundamentare a actului normativ, că măsura urmăreşte reducerea numărului contribuabililor înregistraţi în scopuri de TVA, dar care "ori nu au un comportament fiscal adecvat, ori nu desfăşoară activităţi economice".

Aceştia "deviază resursele de la asistenţa contribuabililor şi de la inspecţia fiscală ce acoperă subsetul de contribuabili semnificativi din punct de vedere fiscal, care contribuie aproape integral la veniturile fiscale, mai precizează MFP.

Instituţia şi-a bazat propunerea de modificare pe o analiză a cifrelor din 2010. Astfel, aproape 380.000 de contribuabili erau înregistraţi, anul trecut, ca plătitori de TVA, deşi se aflau sub plafonul de la care înregistrarea în scopuri de TVA este obligatorie. "Acest număr mare de contribuabili reprezintă peste 60% din contribuabili, dar contribuie cu numai 1,3% din totalul veniturilor fiscale", explică reprezentanţii MFP.

În schimb, contribuabilii cu o cifră de afaceri de peste 100.000 de euro plătesc aproape 97% din impozitele şi taxele principale, adică TVA şi impozitul pe venit. Între aceste două extreme, aproape 100.000 de persoane fizice sau juridice cu cifră de afaceri peste plafonul de înregistrare în scopuri de TVA, dar sub 100.000 de euro contribuie cu doar 1,7% la veniturile din impozitele şi taxele principale.

În prezent, este posibilă anularea înregistrării în scopuri de TVA a unui contribuabil numai în situaţia în care este declarat inactiv de către ANAF sau îşi suspendă activitatea la Registrul Comerţului.

Reglementarea este necesară "deoarece s-a constatat că un număr mare de contribuabilii care au o cifră de afaceri sub 100.000 euro depun deconturi de TVA pe zero, fără a declara achiziţii sau vânzări, sau nu depun deconturi de TVA, deşi depun alte declaraţii".
Scoaterea din evidenţele de TVA, posibilă pe tot parcursul anului
Totodată, contribuabilii care sunt înregistraţi în scopuri de TVA, dar care nu au depăşit în anul precedent plafonul de scutire de 119.000 lei, pot solicita scoaterea din evidenţă şi aplicarea regimului special de scutire oricând în cursul anului următor, cu condiţia să nu depăşească plafonul de scutire nici până la data solicitării scoaterii din evidenţă.

De asemenea, pentru a impulsiona deregistrarea voluntară a contribuabililor, s-a prevăzut ca măsură de stimulare ca cei care vor solicita scoaterea din evidenţă în cursul anului 2012 să nu fie obligaţi să restituie la bugetul de stat prin mecanismul ajustărilor de TVA, taxa aferentă stocurilor şi bunurilor de capital cumpărate până la data de 31 decembrie 2011.

CITIŢI ŞI:

  • Cheltuielile cu benzina şi TVA-ul pentru maşini, deductibile 50%. VEZI ce pregăteşte Ministerul de Finanţe
  • Motorina se va scumpi, în 2012. Finanţele măresc acciza
  • MFP: Acciza pentru cafea se menţine şi în 2012