Prim-ministru Shinzo Abe a anunțat programul într-un discurs, oferind câteva detalii cu excepția faptului că va include aproximativ 13 trilioane de yeni în măsuri fiscale, inclusiv cheltuieli guvernamentale.

Mai multe detalii cheie ale pachetului sunt aşteptate săptămâna viitoare, când cabinetul urmează să aprobe măsurile anunțate în orașul Fukuoka.

Abe a promis un pachet de stimulare – despre care rapoartele anterioare au spus ar putea fi în valoare între 10 şi 30 de trilioane de yeni – după ce votul Marea Britanie în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană a declanșat o creştere a yenului, fapt care a amenințat profiturile Japonia Inc.

Traderii au tendința de a cumpăra valuta japoneză ca un pariu sigur în perioade de turbulențe sau incertitudine. Dar exportatorii din țară devin mai puțin competitivi în lume.

Pe piețele valutare, dolarul a crescut la 106.54 yeni, de la aproximativ 105.01 yeni dimineața, după ce Televiziunea Fuji a anunţat programul de stimulare guvernamental miercuri după-amiază.

După anunţ, dolarul s-a oprit la 105.54 yeni.

Vestea vine pe fondul speculaţiilor că Banca Japoniei va relaxa în continuare politica monetară.

De la preluarea frâielor Băncii Japoniei în urmă cu peste 3 ani, guvernatorul  Haruhiko Kuroda a supravegheat un plan masiv de cumpărare de active, care se stiuează la o cotaţie fără precedent de 80 de trilioane de yeni anual.

Schema nou anunţată este o piatra de hotar prin care premierul Abe încearcă să învingă după ani de deflație și blocare a creșterii.

Dar, în timp ce Kuroda a insistat că ţinta bancii centrale de a ajunge la o inflaţie de două procente este realist, Banca Japoniei a fost forțat să dea înapoi cronologia de mai multe ori pentru atingerea acestui obiectiv.