Potrivit unui comunicat al MT, remis miercuri AGERPRES, prima dezbatere publică privind domeniul de transport rutier va avea loc la sediul ministerului pe 7 octombrie. Pentru celelalte domenii de transport, dezbaterile publice vor fi organizate pe 9 octombrie, pentru domeniul feroviar, 13 octombrie, pentru domeniul naval, 15 octombrie, pentru domeniul aerian şi intermodal.

MT precizează că, în urma recomandărilor formulate de Comisia Europeană, Master Planul de Transport al României va fi completat cu următoarele date şi informaţii: testarea proiectelor din Master Planul de Transport să se realizeze în baza unor criterii de prioritizare, care ţin cont de performanţa economică şi apartenenţa la TEN-T CORE, la care se pot adăuga şi criterii precum accesibilitatea sau mediul, revizuirea valorilor estimate ale proiectelor de infrastructură, pe baza standardelor de cost şi a specificităţii proiectelor de infrastructură, asumarea direcţiilor de reformă feroviară, stabilite prin document.

Pentru stabilirea perioadei de implementare a proiectelor, în vederea elaborării strategiei de implementare, se vor avea în vedere următoarele criterii: durata de implementare a proiectelor, constrângerile determinate de sursele de finanţare şi maturitatea proiectelor.

Master Planul de Transport urmează a fi completat şi cu o serie de informaţii specifice, precum: la sectorul de transport rutier urmează a fi completată lista proiectelor de infrastructură de transport pentru variante de ocolire şi drumuri expres, ca urmare a testării suplimentare de noi proiecte, la sectorul de transport feroviar, urmează a fi revizuite valorile proiectelor şi testate proiectele de electrificare şi cele de reabilitare a căii ferate pentru transportul de marfă, la sectorul de transport naval analiza problemelor urmează a fi completată cu informaţii privind operarea mărfurilor în porturi, inclusiv testarea suplimentară a unor noi proiecte, la sectorul de transport aerian analiza problemelor urmează a fi completată cu categoriile noi de aeroporturi, inclusiv testarea suplimentară a unor noi proiecte, la sectorul intermodal analiza problemelor urmează a fi completată cu informaţii privind volumul de mărfuri operate în centrele intermodale.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a prezentat, miercuri, Master Planul General de Transport al României, în faţa membrilor Comisiilor pentru transport, reunite, din Camera Deputaţilor şi Senat.

Conform documentului, România ar mai avea nevoie de 656 de kilometri de autostradă, care se vor adăuga celor 644 existenţi, 2.226 de kilometri de drumuri expres, 2.674 kilometri de drumuri TransRegionale, 293 de kilometri de drumuri EuroTrans şi 172 de kilometri de variante ocolitoare.

Costurile estimate pentru realizarea celor 656 km de autostrăzi, până în 2030, se ridică la 6,589 miliarde de euro, fără TVA, potrivit Master Planului General de Transport al României, iar pentru drumurile expres – 17,519 miliarde de euro, fără TVA.

Proiectele de autostrăzi prevăzute în Master Plan pentru a fi construite până în 2030 sunt: Sibiu – Braşov (103 kilometri), costuri estimate de 690 milioane de euro, fără TVA, Ploieşti – Comarnic (49 kilometri, 310 milioane de euro, fără TVA), Craiova – Piteşti (115 kilometri, 870 milioane de euro, fără TVA), Braşov – Bacău (158 de kilometri, 2,068 miliarde de euro, fără TVA), Gilău – Borş (177 kilometri, 1,534 miliarde de euro, fără TVA), Comarnic – Braşov (54 kilometri, 1,117 miliarde de euro, fără TVA), acest ultim proiect fiind şi cel care se califică cel mai bine pentru autostradă, din punct de vedere al indicatorilor utilizaţi.

La capitolul drumuri expres, documentul prevede 16 proiecte: modernizarea centurii existente de sud a Capitalei, Bacău – Suceava, Suceava – Siret, Buzău – Focşani, Bacău – Focşani – Brăila – Galaţi, Turda – Halmeu, Găeşti – Ploieşti – Buzău – Brăila, Lugoj – Craiova, Bucureşti – Alexandria – Craiova, Sibiu – Piteşti, Suceava – Botoşani, Paşcani – Iaşi – Ungheni, Târgu Mureş – Paşcani, Braşov – Piteşti, Bacău – Piatra Neamţ, Constanţa – Tulcea – Brăila (inclusiv podul de la Brăila).

În prezent, România are 644 de kilometri de autostrăzi şi niciun kilometru de drum expres.

Master Planul General de Transport este un document strategic integrat care va sta la baza planificării investiţiilor în transporturi pentru perioada 2014 – 2030. Este un document obligatoriu, fără de care nu vor putea fi accesate fondurile structurale pentru transporturi în perioada 2014 – 2020, iar Ministerul Transporturilor îl va utiliza ca instrument suport în procesul de planificare a investiţiilor în infrastructura de transport. AGERPRES