Dacă nu știați, mașina de spălat are o garnitură, unde ușa se închide, și de multe ori acolo se adună mucegai. Aceasta este o problemă foarte comună, mai ales la modelele cu încărcare frontală.

De ce mașina de spălat miroase urât

Iată șase surse comune de mirosuri neplăcute, precum și potențiale trucuri ușoare de curățare, care ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute.

1. Apă stătută în interiorul tamburului

Ați observat apa stropind de fiecare dată când se învârtește tamburul mașinii de spălat? Nu vă îngrijorați, este normal ca mașinile de spălat rufe să aibă puțină apă sub tambur. Din punct de vedere tehnic, această soluție de apă este sigilată intenționat pentru a menține echilibrul atunci când tamburul se rotește.

Problema este când poți vedea apa stătută în interiorul tamburului. Aceasta face ca nivelul de umiditate să crească, favorizând mediul prielnic pentru mucegai.

2. Un filtru murdar

Majoritatea oamenilor nu curăță filtrele mașinii de spălat atât de des pe cât ar trebui. Cu toate acestea, acest filtru acumulează orice, de la murdărie la puf și  până la obiecte precum monede și agrafe de păr.

Resturile nu sunt vizibile, dar se vor acumula în timp și se vor transforma într-un nămol dezgustător, care va mirosi.

În plus, un filtru prea murdar poate afecta și eficiența mașinii, iar rezultatul vor fi haine prost spălate și, în cel mai rău caz, daune pe termen lung.

Sertar detergent mașină de spălat
Sertar detergent mașină de spălat/SURSA FOTO: Dreamstime

Scurgere înfundată

Murdăria și resturile se pot acumula în piesele de scurgere ale mașinii de spălat. Bacteriile se înmulțesc și vor emana un miros asemănător apei reziduale, cunoscută sub numele de hidrogen sulfurat gazos.

Pe lângă mirosul pestilențial, semnele unei scurgeri înfundate sunt destul de evidente, cum ar fi apă stătută în tambur, scurgere lentă și sunete puternice.

Este posibil ca furtunul de scurgere să fie îndoit (poate fi netezit sau înlocuit cu ușurință) sau conducta trebuie curățată. Alteori, înfundarea se poate produce în conducta principală de canalizare.  În acest caz, chemați un instalator.

Mașină de spălat murdară

Sarcina unei mașini de spălat este de a curăța hainele. Dar și ea va mirosi urât dacă nu este curățată periodic.

Uleiurile corporale, fibrele de îmbrăcăminte, resturile de săpun și depunerile de apă dură rămân în mașină. Împreună, creează un reziduu care nu numai că emană un miros puternic și acru, dar poate fi motivul pentru care rufele ies mai murdare.

Ceva blocat în sigiliul ușii

Te-ai întrebat vreodată unde a dispărut o șosetă? Se pare că inelul de cauciuc din jurul ușii unui încărcător frontal al mașinii este un loc secret pentru articole vestimentare mici.

Problema este că apa tinde să se acumuleze în garnitura ușii, astfel încât îmbrăcămintea prinsă va rămâne udă, iar mirosul va deveni  greu de suportat pentru că nu există nimic altceva care să iubească germenii mai mult decât un mediu umed.

Murdăria se poate acumula și în partea de jos a garniturii ușii și poate înfunda orificiile de drenaj, provocând a acel miros neplăcut.

Detergent urât mirositor

Și detergentul de rufe cu miros plăcut ar putea fi vinovat de mirosul urât al mașinii de spălat.

Cu cât folosești mai mult detergent, cu atât se creează mai multă spumă; și astfel este mai greu de clătit. Detergentul rămas se depune apoi în părți ale mașinii de spălat, oferind mucegaiului și altor bacterii o sursă de hrană.

Mai mult, reziduurile de detergent se pot acumula în sertarul pentru detergent și pot etanșa umezeala atunci când sunt închise. Cu timpul, acest lucru poate duce la un miros dezagreabil.

Cum puteți scăpa de mirosul urât

– Spălați sertarul pentru detergent în apă fierbinte cu săpun (sau o soluție caldă de oțet).  Dacă nu este detașabil, folosiți o periuță de dinți pentru a-l freca, apoi dați cu o cârpă umedă pentru a șterge suprafețele.

– Curățați interiorul garniturii de cauciuc a ușii, asigurându-vă că curățați micile orificii de scurgere cu o scobitoare sau o pensetă cu vârful fin. O perie cu peri moi înmuiată în clor amestecat în două căni de apă poate ajuta la îndepărtarea mucegaiului existent. Terminați prin clătirea zonei cu apă fierbinte și uscarea acesteia cu o cârpă curată.

– Ștergeți tamburul cu un detergent neabraziv pentru a îndepărta orice reziduu vizibil pe care hainele murdare le-au lăsat în urmă. Apoi rulați un ciclu gol pe cea mai fierbinte setare pentru a curăța tamburul. De asemenea, puteți adăuga înălbitor la ciclul de curățare pentru că este eficient la dezodorizare. Rulați un ciclu final de clătire pentru a îndepărta orice soluție de curățare rămasă.

– Rulați un ciclu de spălare la cel mai mare program, cu o ceașcă de clor sau de oțet. Dacă folosiți înălbitor, turnați-l în compartimentul pentru balsam. Dacă folosiți oțet, turnați-l în cel pentru detergent. Dacă mașina are un ciclu de autocurățare, puteți utiliza această setare. Asta ar trebui să distrugă mucegaiul ascuns.

– Apoi luați un alt prosop vechi și ștergeți toată umezeala din mașina de spălat: tamburul, compartimentele pentru detergent și orice alte zone la care puteți ajunge.

–  În final, lăsați ușa mașinii de spălat deschisă pentru a permite circulației aerului să usuce interiorul.