Prefectul Capitalei, Alin Stoica a dat detalii despre situația din România după ce în mai multe orașe din țară rata de incidență calculată la 14 zile a început din nou să crească. Incidența a crescut și în București. El a vorbit și despre purtarea din nou a măștilor de protecție și în spațiile deschise, mai ales în perimetrul instituțiilor de învățământ, care vor reîncepe cursurile din 13 septembrie.

Întrebat dacă vor fi doar cei 50 de metri sau mai mult, adică și pe stradă în general, Alin Stoica a dat un răspuns categoric.

„Nu. Deocamdată discuţia este doar pentru cei 50 de metri în jurul școlilor, în zona publică din jurul școlilor, în așa fel încât să prevenim transmiterea virusului în grupurile care se vor forma la începutul şi la terminarea orelor. Ştim că părinţii îşi aşteaptă copii, în zonele respective se crează aglomerări şi este important să luăm această măsură.

În alte părţi deocamdată nu, dar trebuie să reamintesc că este obligatorie în continuare purtarea măștii în pieţe, târguri, stațiile mijloacelor de transport în comun. Chiar dacă ele sunt în aer liber avem obligaţia să purtăm mască şi acolo”, a spus prefectul.

Purtarea măștii de protecție, obligatorie în anumite momente

Potrivit acestuia, festivitățile de deschidere de la începutului anului școlar se vor desfăşura cu participarea elevilor, profesorilor, părinților. Ele vor fi limitate în timp şi va fi obligatorie purtarea măștii, în așa fel încât, aşa cum spuneam mai devreme, să limităm transmiterea virusului.

Alin Stoica a arătat că primul grad de incidenţă de la care se vor schimba măsurile aflate în vigoare este de 3 la mie, următorul la 4 la mie, 6 la mie, cel special pentru funcționarea școlilor, și 7 la mie pentru activităţile generale economice.

Prefectul Capitalei a spus și ce măsuri se vor lua în şedinţa Comitetului Municipal Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

Ce restricții noi vor fi impuse

„Vom prelungi măsurile care sunt astăzi în vigoare, cu privire la măsurile de siguranţă sanitară şi, în plus, vom adăuga obligativitatea purtării măştii pe o rază de 50 metri în jurul şcolii. Lucrul acesta va fi discutat şi decis mâine, în cadrul CMBSU, aplicabilitatea lui fiind, desigur, din data de 13, de când încep şcolile”, a copmentat acesta.

Alin Stoica a ținut să dea detalii și pentru organizatorii evenimentelor culturale viitoare din Bucureşti. Întrebat dacă ar putea fi obligaţi să le anuleze sau se merge pe varianta acceptării publicului vaccinat sau testat, prefectul a făcut anumite precizări.

„În ultima vreme au fost discuţii, după cum am văzut şi în spaţiul public, dacă vom merge pe acceptarea publicului vaccinat, însă, cred că vor exista în continuare monitorizări, să vedem dacă această nouă variantă se răspândeşte mult mai agresiv şi prin intermediul persoanelor vaccinate. Atunci lucrurile ar putea să stea diferit. Deci, deocamdată nu am cum să spun dacă vor rămâne în picioare măsurile, în aşa fel încât activităţile să poată fi desfăşurate doar cu public vaccinat sau nu”, a punctat Alin Stoica.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea