Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a precizat, joi, că liderii de sindicat pot doar să negocieze cu autorităţile în numele sindicaliştilor, iar aceștia nu îi controlează pe profesori.

Sindicaliștii nu controlează profesorii

”Nu s-a plâns nimeni de nimic. Ceea ce trebuie să înţelegem cu toţii este următorul lucru: a existat un anumit mandat de negociere.

Prelungirea negocierilor pe o perioadă îndelungată a condus la amplificarea nemulţumirilor legitime ale colegilor noştri, astfel încât aşteptările lor au devenit mult mai mari. În condiţiile în care aşteptările sunt mai mari, eu personal am solicitat un nou mandat din partea colegilor mei care să vină să stabilească clar limita nouă în cadrul căruia să pot negocia.

Am avut un mandat, am primit acel comunicat de presă din partea Guvernului în care era stipulat ce măsuri urmează să ia Guvernul. Informaţiile respective au fost transmise în teritoriu şi colegii noştri au spus foarte clar nu acceptăm aceste măsuri. Despre asta este vorba. Nu a acceptat niciun lider nimic.

V-am spus, prelungirea negocierilor …câteodată, lucruri nepotrivite, spuse în momente nepotrivite, care au deranjat corpul profesoral şi nu numai, au condus din start la amplificarea stării de tensiune şi la o creştere a nemulţumirii colegilor din sistem, nemulţumiri legitime.

Şi, la un moment dat, am ajuns în situaţia încât ceea ce părea rezonabil într-o anumită perioadă nu mai este de acceptat acum şi colegii au întotdeauna dreptate. Noi nu putem fi împotriva colegilor noştri”, a declarat Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”.

Liderii sindicatelor au pierdut controlul

De asemenea, Marius Nistor a fost întrebat dacă liderii sindicatelor au pierdut controlul maselor.

„Nu e vorba, nu e vorba de controlul maselor. Liderul de sindicat nu este un şef, mai ales în învăţământ. Liderul de sindicat trebuie să exprime voinţa membrilor de sindicat. Despre asta vorbim. Eu nu mă duc să dau comandă..

Nu este vorba despre pierderea controlului, este vorba despre ceea ce negociez în numele lor. Am primit un mandat, da, mandatul a fost îndeplinit parţial, le-am prezentat rezultatele, au spus clar că este insuficient şi au stabilit limitele unui nou mandat.

Deci eu nu pot face altceva decât ceea ce vor colegii. Încă o dată, nu este grevă pe persoană fizică, este o grevă a colegilor noştri. Ei sunt singuri în măsură să spună ce este acceptabil.”, a mai spus Marius Nistor.

Incitatorii s-au infiltrat în grupurile de profesori

Mai mult, Marius Nistor, a afirmat, joi, că este posibil ca anumiţi incitatori să se fi infiltrat în grupurile de profesori.

„S-ar putea să fie. Nu am de unde să ştiu. Nu pot să controlez. Daţi-mi voie, nu pot să controlez ce apare pe grupurile de Facebook, pe grupurile profesorilor.

Eu încerc să plec de la buna credinţă, discutând clar cu liderii noştri de sindicat şi cu membrii noştri de sindicat şi le cer categoric orice intervenţie externă, orice intervenţie politică să fie respinsă ferm. Nu acceptăm aşa ceva sub nicio formă. Pesemne că unii şi-ar dori să profite de această mişcare. Le-am cerut colegilor noştri în permanenţă să fie atenţi la aşa ceva.”, a spus Marius Nistor.