Potrivit Top 300 Capital, cei mai activi zece jucători pe piaţa de capital deţin o avere de peste 850 de milioane de euro. Deşi bursa nu pare un plasament stabil în aceste zile, oamenii de afaceri rămån fideli pieţei de capital.

Bursa de Valori a înregistrat în 2008 o reducere cu pånă la 75% a valorii unor acţiuni. În ciuda trendului descendent, investitorii continuă să opereze pe piaţa de capital, chiar dacă numărul lor a scăzut. Dacă în anul 2007 numărul investitorilor activi depăşea 12.000, cifra s-a diminuat în prezent sub nivelul a aproximativ 4.000-5.000 de jucători.

Unul dintre cei mai bogaţi romåni care investeşte pe piaţa de capital este Horia Ciorcilă, a cărui avere a fost estimată de Top 300 Capital la 130-135 de milioane de euro. Averea lui a fost afectată în urma scăderii valorii acţiunilor pe care le deţine la Banca Transilvania şi la alte companii listate. Ciorcilă, care este şi preşedinte al Băncii Transilvania, deţine încă 4,99% din acţiunile acesteia. Banca Transilvania este un exemplu de depreciere extremă pe fond de panică; în ciuda rezultatelor financiare bune de anul acesta (profit net operaţional de 173,5 milioane de lei şi un venit de 223 de milioane de lei provenind din vånzarea participaţiei la Asiban) şi a unei majorări de capital, valoarea acţiunilor băncii a scăzut cu peste 70%, de la aproximativ 92 de milioane de lei la 27,7 milioane de lei.

Un alt investitor important pe piaţa de capital este preşedintele şi directorul general al SIF Oltenia, Dinel Staicu, care a trecut prin şocul de pe piaţa de capital mai bine decåt restul jucătorilor. „În urmă cu doi ani, am început să vånd din acţiunile deţinute. Valoarea acţiunilor tranzacţionate a fost de aproximativ 25 de milioane de euro“, spune omul de afaceri, care astfel a trecut de la bursă la terenuri. În a doua jumătate a acestui an, valoarea activelor lui Staicu, cumpărate cu banii proveniţi de pe bursă, ajunsese la 130 de milioane de euro. „Voi vinde 10% din aceste active , iar banii obţinuţi îi voi investi tot pe bursă. Rămån fidel pieţei de capital“, spune omul de afaceri. Acesta este interesat, în general, să achiziţioneze acţiuni ale băncilor listate, pentru că, explică el, „am încredere în sistemul bancar de la noi“. Deşi a våndut o mare parte din acţiunile deţinute, acesta mai are participaţii la bănci, aproximativ 1% din SIF şi acţiuni la alte cåteva întreprinderi. „Dacă judecăm după actuala situaţie de la bursă, acţiunile mele n-au nicio  valoare, dar eu ştiu cum evoluează piaţa şi sunt conştient de valoarea lor“, adaugă Dinel Staicu, care are o avere estimată de Top 300 Capital la 120-130 de milioane de euro.

La fel de încrezător în bursă este şi senatorul Attila Verestoy, creditat de Top 300 Capital cu o avere de 80 de milioane de euro, din care 30 de milioane de euro reprezentau acţiuni deţinute la finalul lui 2007. Verestoy a våndut între timp o parte din acţiuni, dar acum este hotăråt să răscumpere în anumite sectoare, precum cel energetic sau cel industrial. În prezent, valoarea portofoliului său s-a redus la zece milioane de euro. „Pierderile sunt inerente atunci cånd faci o rearanjare a portotofoliului, iar valoarea acestuia va mai suporta corecţii, dar acesta va fi un proces lung, de cåţiva ani“, spune senatorul. El este de părere că procesul va fi unul selectiv şi că fiecare investeşte acum pe piaţa de capital în funcţie de propria-i intuiţie, nefiind posibil, în actuala conjunctură, să identifice un segment optim pentru plasamente.

132-21416-30top30044.jpg

Cer senin, poate din mai 2009, dar nu mai tårziu de 2010

Dacă unii jucători au våndut acţiuni, alţii au preferat să cumpere. Este cazul lui Constantin Frăţilă, a cărui avere a fost evaluată de Capital la 60-65 de milioane de euro. La sfårşitul lui 2007, portofoliul bursier al omului de afaceri constănţean valora 59 de milioane de dolari, în timp ce la finele primului semestru al acestui an, valoarea acestuia ajunsese, ca urmare a corecţiilor pieţei, la circa 28 de milioane de dolari. „Nu am våndut, dar în schimb am cumpărat acţiuni, şi la 0,24 lei, şi la 1,50 lei. Am încredere în companiile de construcţii, în SIF-uri, în bănci“, spune Frăţilă, care susţine că este interesat să cumpere acţiuni pe bursă „de toţi banii“ de care dispune. „Acum poţi cumpăra şi din salariu acţiuni la bursă, numai că urmează o perioadă de aşteptare, minimum pånă în mai 2009, iar maximum, pånă la sfårşitul lui 2010“, adaugă acesta.

Şi dacă Frăţilă este dispus să-şi plaseze toţii banii pe piaţa de capital, Elan Schwartzenberg nici nu vrea să mai audă de ea. „Vreau să vånd acţiunile pe care le mai am pe bursa internaţională şi nu doresc să mai joc vreodată. Abia aştept să ies din cursa aceasta“, mărturiseşte omul de afaceri. El deţine plasamente pe bursa de la New York, unde a pierdut, în două luni, 30% din valoarea acţiunilor, cu pierderi care s-au ridicat la peste trei milioane de dolari. Elan Schwartzenberg are o avere estimată de Top 300 Capital la 65-68 de milioane de euro.

3 mil. de dolari a pierdut în două luni de zile Elan Schwartzenberg la bursa din New York, sumă ce reprezintă 30% din valoarea portofoliului omului de afaceri

850 mil. euro este valoarea averilor celor mai activi zece investitori de pe piaţa autohtonă de capital. Domeniile preferate pentru plasamente pe bursă sunt băncile, construcţiile şi SIF-urile

Verestoy Attila
«Valoarea portofoliului este un lucru care va mai suporta corecţii, dar acesta va fi un proces lung, de cåţiva ani.»

Dinel Staicu
«Voi vinde 10% din active, iar banii obţinuţi îi voi investi tot pe bursă. Rămån fidel pieţei de capital.»

Constantin Frăţilă
«Acum, poţi cumpăra şi din salariu acţiuni la bursă, numai că urmează o perioadă de aşteptare, minimum pånă în mai 2009, iar maximum pånă la sfårşitul lui 2010.»

Elan Schwartzenberg
«Vreau să vånd acţiunile pe care le mai am pe bursa internaţională şi nu mai doresc să mai joc vreodată. Abia aştept să ies din cursa aceasta.»