s-a inregistrat o majorare a volumului investitiilor straine directe in tarile central si est-europene. In 2002, in aceasta regiune s-au investit 29 miliarde de dolari, cu 15% mai mult decat in 2001, cand investitiile au fost de 25 miliarde USD. Pentru anul in curs se anticipeaza ca se va consemna o noua crestere a investitiilor realizate in economiile aflate in tranzitie. Cu toate ca la nivelul intregii regiuni se constata o crestere robusta a fluxurilor de capital, doar in zece state rezultatele au fost pozitive, in celalte noua fiind consemnate reduceri ale investitiilor. Pana la sfarstul acestui an se asteapta ca volumul investitiilor sa depaseasca 30 miliarde de dolari, mai ales datorita dinamicii care se inregistreaza in Federatia Rusa. Un alt factor important il reprezinta procesul de largire a Uniunii Europene, ceea ce face ca in statele care se vor integra incepand cu anul viitor in structura UE sa creasca interesul investitorilor straini. Regiunea nu a fost afectata, pentru al doilea an consecutiv, de recesiunea economica mondiala, iar aceasta tendinta va continua si in acest an, se arata in raportul de investitii internationale publicat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Investitii si Dezvoltare – UNCTAD.
Investitiile straine din Europa Centrala si de Est sunt strans legate de procesul de privatizare. Cehia si Slovacia au fost favorizate de tranzactiile efectuate in domeniul energetic. Preluarea Transgaz din Cehia de catre concernul german RWE si a Plynaresky Priemsel de catre Gazprom, Ruhrgas si Gaz de France a avut o contributie importanta la raportarea cresterilor de investitii straine. In absenta preluarilor de mari companii locale, in cadrul procesului de privatizare, fluxurile de capital au scazut in Estonia, Ungaria si Polonia. In aceasta regiune, o mare importanta pentru destinatia investitiilor straine o reprezinta distanta fata de granita Uniunii Europene. Principalele state beneficiare sunt si cele care vor adera la anul la UE. Exceptie face Federatia Rusa, care atrage investitii de amploare, insa acestea sunt canalizate in sectorul energetic, Rusia detinand cele mai mari rezerve din lume.
In functie de domeniile preferate, se constata ca industria producatoare de autovehicule a efectuat cele mai mari investitii. In Slovacia, grupul PSA si Rusia Renault construiesc noi linii de asamblare a automobilelor. Iar fabricile deja existente isi extind capacitatile de productie, precum Suzuki si Audi in Ungaria. Ramura produselor electronice este puternic concurata de producatorii asiatici, firmele europene diminuandu-si productia. Nici unitatile de productie din Europa de Est nu pot concura pe piata internationala, in acest sector consemnandu-se o reducere a proiectelor de reamplasare a fabricilor si reducerea numarului de angajati.
Investitii de 144 milioane de dolari pe zi in China
Interesanta este pozitionarea Luxemburgului pe primul loc in anul 2002, din punctul de vedere al fluxurilor de investitii straine directe. In acelasi timp figureaza in topul tarilor care au efectuat cele mai mari investitii in afara granitelor proprii. Anul trecut, in Luxemburg s-au efectuat investitii insumand 126 miliarde USD, sau 19% din totalul mondial. In acelasi timp, fluxurile de capital din Luxemburg catre alte tari s-au ridicat la 154 miliarde USD, aproape un sfert din totalul mondial. Pentru o tara al carui produs intern brut reprezinta doar 0,2% din PIB-ul Uniunii Europene, cifrele sunt impresionante. Explicatia acestor imense capitaluri care au traversat Luxemburg pe parcursul anului trecut consta in anumite tranzactii conjuncturale. De exemplu, in primul trimestru din 2002, o parte importanta din investitii s-a datorat infiintarii grupului Arcelor, format din Arbed (Luxemburg), Aceralia (Spania) si Usinor (Franta). Intrarile si iesirile de capital care s-au desfasurat aproape in aceeasi perioada indica transferul de fonduri intre filialele aceluiasi grup situate in tari diferite sau utilizarea acestor canale pentru realizarea de achizitii de catre companii din diverse tari, prin intermediul unui holding infiintat in Luxemburg, pentru a beneficia de nivelul scazut de impozitare. In acest mod s-a realizat tranzactia din anul 2000 dintre Vodafone si Mannesmann, care a generat intrari si iesiri de capital intre Luxemburg si Belgia. Se estimeaza ca din sumele totale care figureaza ca investitii straine directe in 2002, 80% reprezinta transferuri de fonduri care au utilizat canale infiintate in acest scop in micul stat european. Asemenea fluxuri de capital au un impact neglijabil asupra economiei statului pe teritoriul caruia sunt raportate. Din acest motiv statisticile de acest tip trebuie interpretate cu grija.
Pe ansamblu, investitiile straine in tarile in curs de dezvoltare au scazut anul trecut cu 22%, la 460 miliarde USD, de la 590 miliarde USD in 2001. In ciuda faptului ca reprezinta cel de al doilea an consecutiv de scadere, investitiile s-au mentinut la un nivel superior mediei din anii 1996 – 1999. Principala cauza a declinului o reprezinta scaderea la jumatate a investitiilor realizate de companiile americane si britanice. Ritmul lent de dezvoltare din economiile puternice, precum SUA, a cauzat o retinere a marilor companii sa efectueze noi cheltuieli, pe fondul reducerii profiturilor proprii. Declinul pietelor bursiere si necesitatea de a-si diminua propriile costuri pentru a-si creste competitivitatea au redus capacitatea financiara pentru extinderea activitatii.
Printre tarile aflate in curs de dezvoltare, cele din Africa au inregistrat cel mai mare declin al investitiilor straine, -41%, urmate de tarile din America Latina si Caraibe. De cele mai mari investitii, dupa Luxemburg, a beneficiat China, cu 53 miliarde dolari, ceea ce inseamna 144 de milioane de dolari pe zi. Investitiile straine directe din 50 de tari, care conteaza cu mai mult de 90% din totalul fluxurilor de capital la nivel mondial, au scazut cu 45% pentru domeniile serviciilor si manufacturier, in comparatie cu cifrele inregistrate in 2000.