Luni, pe data de 4 decembrie, premierul Marcel Ciolacu a avut o întâlnire cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Șeful Executivului de la București i-a mulțumit pentru sprijinul acordat și a spus că România va fi alături de Ucraina pentru a obține victoria în fața Rusiei.

Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară din Europa, după Ucraina

Marcel Ciolacu i-a mai spus lui Antony Blinken că „în afară de parteneriatul pe care îl aveți cu România, să avem întotdeauna în vedere Republica Moldova”.

Potrivit premierului, „e cea mai vulnerabilă țară din Europa după Ucraina, unde există un conflict armat, iar în Republica Moldova există un conflict și un război hibrid asupra președintei Maia Sandu și asupra unui guvern democratic”.

Marcel Ciolacu, Antony Blinken
SURSA FOTO: Twitter, Marcel Ciolacu

Șeful Executivului de la București i-a mulțumit lui Blinken pentru „implicarea în Orientul Mijlociu” şi pentru „ajutorul acordat pentru a putea recupera românii din Fâşia Gaza”.

Acesta a adăugat că România va fi alături de Ucraina până când va obţine victoria împotriva Federaţiei Ruse.

„România a fost și va fi alături de Ucraina până când o să obțină victoria împotriva Federației Ruse. România și-a învățat lecția în ceea ce privește Rusia cu mult timp în urmă. Cunoaștem poporul rus și sistemul de agresiune. De aceea, vă rugăm, în afară de parteneriatul pe care îl aveți cu România, să avem întotdeauna în vedere Republica Moldova.

E cea mai vulnerabilă țară din Europa după Ucraina, unde există un conflict armat, iar în Republica Moldova există un conflict și un război hibrid asupra președintei Maia Sandu și asupra unui guvern democratic”, i-a spus Marcel Ciolacu lui Antony Blinken.

România, un partener valoros pentru Statele Unite ale Americii

La începutul întâlnirii cu Marcel Ciolacu și miniștrii care îl însoțesc, Antony Blinken a spus că „România este și a fost un partener foarte apropiat și un aliat foarte valoros și lucrăm foarte strâns împreună pentru unele dintre cele mai importante provocări ale timpului nostru”.

Secretarul de stat american a adăugat că SUA este recunoscătoare pentru acest parteneriat, mai ales în contextul actual. Acesta a subliniat, totodată, rolul critic pe care l-a jucat România. Țara noastră s-a asigurat că Ucraina are tot ce îi trebuie pentru a se apăra, precum și capacitatea de a continua exportul de cereale, grâu și alte produse.

Antony Blinken a adăugat că SUA și România lucrează îndeaproape și în ceea ce privește cooperarea în materie de libertăți civile. Potrivit lui, parteneriatul strategic dintre cele două țări este tot mai puternic.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a vorbit în limba română. Acesta a spus că parteneriatul strategic cu Statele Unite este cel mai important parteneriat strategic al României mai ales în contextul războiului din Ucraina.