Marcel Ciolacu, întâlnire în SUA cu Secretarul American al Apărării

În timpul întâlnirii, Marcel Ciolacu și Lloyd J. Austin au discutat despre evoluțiile semnificative în domeniul apărării, atât în relațiile bilaterale, cât și în cadrul NATO. Au fost evidențiate progresele României în modernizarea echipamentelor și infrastructurii militare, precum și în consolidarea apărării cibernetice.

De asemenea, au fost abordate aspecte legate de stabilitatea regională și rolul de lider al României în acest context.

Marcel Ciolacu a subliniat nevoia de cooperare sporită cu SUA, nu doar în domeniul securității, ci și în cel economic. A fost menționată și importanța implicării companiilor americane în dezvoltarea industriei naționale de apărare.

„Avem nevoie de o cooperare sporită în materie de securitate cu Statele Unite, dar și de un angajament economic puternic. O economie dezvoltată este esențială pentru o securitate națională puternică. Este importantă implicarea activă a companiilor americane în evaluarea și dezvoltarea capabilităților din industria națională, prin investiții comune în industria de apărare, inclusiv în ceea ce privește fabricarea de muniție, precum și transferuri tehnologice și specializarea forței de muncă autohtone”, a declarat Ciolacu.

Marcel Ciolacu SUA
Marcel Ciolacu, întâlnire în SUA cu Secretarul American al Apărării, Lloyd J. Austin. SURSA FOTO: Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a reiterat angajamentul României de a aloca 2,5% din PIB pentru Apărare și a subliniat importanța profilului sporit al Mării Negre pe agenda NATO. De asemenea, a fost discutată necesitatea eforturilor comune pentru asigurarea stabilității Republicii Moldova, în fața atacurilor hibride din partea Federației Ruse.

Discuții despre asigurarea stabilității în Republica Moldova

La rândul său, Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, a evidențiat excelenta colaborare dintre Statele Unite și România, ca parteneri strategici și aliați, a remarcat rolul de lider al țării noastre în eforturile pentru stabilizarea situației regionale și a apreciat progresele semnificative ale României în domeniul apărării, de la modernizarea echipamentelor și infrastructurii militare până la consolidarea apărării cibernetice.

De asemenea, ambii interlocutori au subliniat nevoia de a face eforturi comune pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova, mai ales în contextul atacurilor hibride venite dinspre Federația Rusă.

Premierul Marcel Ciolacu a fost însoțit la întrevederea de la Washington de ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și ministrul Economiei, Radu Oprea.

Prim-ministrul este în a doua zi a vizitei de lucru în Statele Unite ale Americii împreună cu o delegație guvernamentală.