SUA ar putea suspenda ajutorul financiar oferit Ucrainei

SUA și Ucraina. Directorul Biroului de Management și Buget al SUA, Shalanda Young, a trimis o scrisoare preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, şi altor lideri ai Congresului SUA, despre bugetul SUA.

În acea scrisoare, ea i-a avertizat pe oficialii americani că SUA sunt în criză de timp şi de bani.

Potrivit spuselor sale, fără intervenția Congresului SUA, până la sfârșitul anului, Casa Albă ar putea rămâne fără resursele necesare pentru a ajuta armata Ucrainei în continuare.

„Vreau să fiu clară: fără o acţiune a Congresului, până la sfârşitul anului, vom rămâne fără resurse pentru a achiziţiona mai multe arme şi echipamente pentru Ucraina şi pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane.

Nu există o baghetă magică pentru fonduri disponibile, ca să facem faţă acestui moment. Am rămas fără bani şi aproape fără timp”, a zis ea, potrivit agenției de presă Reuters.

Shalanda Young
Shalanda Young (SURSA FOTO: Wikipedia)

Slovacia nu va mai oferi ajutor militar Ucrainei

Slovacia va restrânge sprijinul acordat Ucrainei. Noul prim-ministru al Slovaciei, Robert Fico, a anunțat pe 26 octombrie 2023 că va opri furnizarea de ajutor militar către armata ucraineană. În perioada următoare, Ucraina va primi doar asistență umanitară și civilă din partea Guvernului slovac.

„Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar şi civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei”, a anunțat oficialul slovac în octombrie 2023.

Această decizie a fost comunicată cu o zi înainte de a prelua funcția de premier al Slovaciei. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că decizia Slovaciei nu va afecta evoluția conflictului militar.

„Cota Slovaciei în livrările de arme nu a fost chiar atât de mare, motiv pentru care nu va afecta aproape deloc întregul proces”, a zis oficialul rus.

Robert Fico
Robert Fico (SURSA FOTO: Wikipedia)

NATO are suficiente resurse pentru a ajuta în continuare Ucraina

Cu toate acestea, NATO dispune de resurse financiare pentru a continua sprijinul acordat Ucrainei. Este important de subliniat că sprijinul acordat Israelului nu va conduce la neglijarea Ucrainei.

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, statele membre își propun să „calmeze situația din Orientul Mijlociu” și să continue să ofere asistență Ucrainei.

„Avem suficient de multe resurse, suntem 32 de țări în NATO, dacă va fi primită și Suedia. Suntem o alianță cu peste 1 miliard de oameni și statele membre au peste 50% din PIB-ul global.

Sunt resurse pentru a avea atenția nedeturnată în sprijinul Ucrainei. Sunt actori, ca Rusia, care ar fi extrem de încântați ca Occidentul, SUA și noi să ne divizăm atenția înspre Israel”, a zis el în octombrie 2023.

Mircea Geoană
Mircea Geoană (SURSA FOTO: Wikipedia)