Marcel Ciolacu afirmă că deficitul bugetar a fost mărit prin investiții

Conform declarațiilor lui Marcel Ciolacu, liderul Guvernului, creșterea deficitului bugetar în România a fost determinată în principal de investiții și nu de consum.

Ciolacu subliniază faptul că viabilitatea economică a țării este susținută în mod esențial de investițiile în diferite sectoare. Potrivit lui, aceste investiții sunt motorul care poate propulsa România pe o traiectorie de creștere stabilă și durabilă.

„În acest moment 17 miliarde din primele luni s-au dus toate pe investiții. Salvarea României sunt investițiile. Cea mai mare multiplicare în economie sunt investițiile. E a treia lună când ne-am făcut planul în ceea ce privește colectarea veniturilor.

Am mărit deficitul prin investiții nu prin consum. Când am avut 9,2% deficit, tot acel deficit de sute de miliarde și 200 de miliarde împrumutate s-au dus pe consum. În acest moment deficitul bugetar se găsește în investiții. Eu nu o să opresc nicio investiție. Pe orice domeniu vă pot da exemplu”, a precizat Marcel Ciolacu pentru DCNews.

Majorarea pensiilor de la 1 septembrie, garantată de șeful Guvernului

Totodată, premierul promite o inflație mai mică în 2025. Perspectivele pentru inflație în anul următor sunt mai optimiste, anticipându-se o scădere a ratei acesteia.

În același timp, liderul executivului a dorit să transmită populației că fondurile pentru pensii sunt asigurate.

„Am avut anul trecut o inflație record și normal că am venit 13,8% (indexarea pensiilor cu rata inflației – n.r.) fiindcă așa e în lege.

Au mai fost guverne care nu au mărit nici măcar pensiile nici măcar cu indicele de inflație. Nu va mai fi inflația de 13,8%. Efortul bugetar va scădea an de an. (…) Se vor mări pensiile la 1 septembrie categoric”, a adăugat Ciolacu.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Capital.ro

Deficit bugetar de 1,67% din PIB în ianuarie și februarie 2024

După primele două luni ale anului, deficitul bugetar a înregistrat o creștere, ajungând la 1,67% din produsul intern brut. Această cifră este aproape dublă față de cea înregistrată în aceeași perioadă a anului 2023.

Conform informațiilor furnizate de Ministerul Finanțelor, deficitul bugetar, reprezentând discrepanța dintre veniturile și cheltuielile guvernului, a crescut la 1,67% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele două luni ale acestui an.

În contrast, în aceeași perioadă a anului precedent, deficitul bugetar se situa la 1,07% din PIB sau 17,04 miliarde de lei.

„Execuţia bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 28,99 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB faţă de deficitul de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB aferent celor două luni ale anului 2023”, a transmis Ministerul de Finanțe.