Marcel Ciolacu, mesaj în Ajunul Crăciunului

Duminică, pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, premierul Marcel Ciolacu a avut un mesaj pentru cetățeni. Șeful Executivului le-a transmis românilor să îmbrățișeze speranța că România poate deveni țara pe care ne-o dorim pentru copiii noștri.

„Dragi români, în această zi sfântă, vă doresc multă sănătate, bucurie în inimi și pace alături de familie! Pentru noi, românii, sărbătoarea Nașterii Domnului este o sărbătoare a bucuriei și a speranței! Este ziua în care Iisus a venit să dea lumii speranța că Binele poate învinge. Și a învins!

Îmi doresc să îmbrățișați alături de mine speranța în șansa României. Împreună, cu încredere, putem construi țara pe care ne-o dorim pentru copiii noștri! Să petreceți clipe frumoase alături de familie, să aveți încredere că împreună putem face mult mai mult! Crăciun fericit!”, a transmis acesta într-un mesaj video pe Facebook.

Tradiții și obiceiuri în Ajunul Crăciunului

Sărbătoarea Nașterii Domnului are o semnificație bogată. Este, așadar, înconjurată de credințe populare variate. Această zi aduce cu ea numeroase tradiții și superstiții, contribuind la atmosfera festivă a acestei perioade.

În seara de Ajun a Crăciunului, se respectă o veche tradiție, adesea susținută de preoți. Aceasta constă în sfințirea mesei și vestirea Nașterii Domnului. Conform credinței populare, această zi este asociată cu un post aspru. Se sugerează că în această seară oamenii ar trebui să se abțină de la consumul de alimente. În schimb, se crede că respectând această tradiție, vom fi binecuvântați cu sănătate, noroc și vom fi demni de Sfânta Împărtășanie.

Pentru a atrage norocul pe tot parcursul anului, conform tradiției, se recomandă oferirea unui cadou în Ajunul Crăciunului și împodobirea casei cu crenguțe de vâsc. Cadoul oferit în această zi magică este considerat un gest de generozitate și o deschidere către prosperitate.

Ajunul Crăciunului reprezintă sărbătoarea de încheiere a anului. Este sub patronajul lui Moș Ajun, considerat stăpânul timpului și posesorul puterii asupra anului ce vine. Cu toate acestea, Moș Ajun a pierdut însemnătate odată cu apariția lui Moș Crăciun. Ambii, asemănători în generozitate, călătoresc pe meleaguri aducând bucurii, mai ales copiilor.

În seara de 24 decembrie, femeile gospodine din sate întreprind toate pregătirile pentru „un scop magic” – aducerea unui belșug sporit în casă. Conform credinței populare, pentru a atrage norocul în noul an, se spune că nu ar trebui să consumi nimic în Ajunul Crăciunului.

Un obicei sugerează că pentru a afla dinainte cum stăm cu sănătatea în anul ce urmează, ar trebui să tăiem pe jumătate un măr în ziua de Ajun. Dacă mărul prezintă viermi sau este putred, tradiția spune că persoana care a tăiat fructul va avea parte de probleme de sănătate sau chiar de moarte. Mai multe puteți citi aici.