Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, în timpul unei vizite de lucru în Emiratele Arabe Unite, s-a întâlnit cu Şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Acesta din urmă este președintele Emiratelor Arabe Unite şi conducătorul Emiratului Abu Dhabi.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis că, în urma întâlnirii cu Șeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, a ajuns la concluzia că în timp de pace se poate construi.

El a subliniat că asigurarea securității în zonele respective va contribui la stimularea relațiilor comerciale și a investițiilor reciproce.

Premierul și-a exprimat recunoștința sa către interlocutorul său pentru primirea călduroasă și deschiderea față de consolidarea relațiilor dintre cele două state.

„Pe timp de pace putem construi. Asigurarea securităţii în zonele noastre va contribui la impulsionarea relaţiilor comerciale şi a investiţiilor reciproce este concluzia întâlnirii avute astăzi cu Preşedintele Emiratelor Arabe Unite şi conducătorul Emiratului Abu Dhabi, Şeicul Mohammed bin Zayed Al Nahyan, căruia îi mulţumesc atât pentru primirea călduroasă, cât şi pentru deschiderea avută faţă de consolidarea relaţiilor dintre cele două state”, este mesajul transmis cu acest prilej de premierul Marcel Ciolacu, conform comunicatului de presă al Guvernului.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

România, implicată în eforturile de a reduce tensiunile în Orientul Mijlociu

Şeful Guvernului român a subliniat că România continuă să fie implicată alături de Uniunea Europeană, Statele Unite și partenerii din regiune în eforturile de a reduce tensiunile în Orientul Mijlociu.

În lumina acestei situații, premierul Marcel Ciolacu și-a exprimat recunoștința pentru abordarea echilibrată a Emiratelor Arabe Unite.

Oficialul român a apreciat apelul la reținere adresat ambelor părți după atacul Iranului asupra Israelului.

Pe lângă aspectele diplomatice, vizita premierului Marcel Ciolacu în Emiratele Arabe Unite a inclus și o componentă semnificativă de natură economică.

Aceasta a implicat o serie de întâlniri dintre șeful Executivului român, membrii delegației guvernamentale și oficiali. Au avut loc și întâlniri cu reprezentanți ai unor companii emirateze de renume.

Aceste întâlniri au vizat domenii strategice de interes pentru România, cum ar fi:

  • infrastructura de transport
  • energie
  • agricultură
  • digitalizare
emiratele arabe unite
Emiratele Arabe Unite / Sursă: Dreamstime

Ciolacu încurajează dezvoltarea de proiecte strategice comune

Dezbaterile din cadrul întâlnirilor au deschis noi perspective pentru atragerea unor investiții suplimentare în România.

S-a pus în discuție extinderea dialogului bilateral între companiile naționale, care a condus la încheierea unor acorduri bilaterale concrete în domeniul digitalizării și reglementării în telecomunicații.

„Încurajăm dezvoltarea de proiecte strategice comune, care să contribuie la dezvoltarea economică a statelor noastre, inclusiv în cadrul dialogului periodic la nivel de responsabili naţionali.

Apreciem interesul manifestat aici, în Emiratele Arabe Unite, şi de partenerii noştri de dialog şi aşteptăm cu interes cea de-a treia sesiune a Comisiei inter-guvernamentale de cooperare care va avea loc foarte curând la Bucureşti, pe 26 aprilie, şi care rămâne un instrument valoros pentru promovarea contactelor instituţionale”, a declarat premierul Marcel Ciolacu

Premierul a reiterat sprijinul României pentru consolidarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Consiliul de Cooperare al Golfului.

Ciolacu a adus în discuție organizarea unui forum de investiții UE-Emiratele Arabe Unite.