„Îl rog pe domnul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, să finalizăm rapid ordonanța de urgență de reducere a cheltuielilor bugetare. Avem nevoie de un proiet echilibrat și clar prin care să demarăm prima reformă profundă a administrației de stat”, a declarat prim-ministrul joi, pe 3 august, înaintea ședinței de Guvern.

Proiectul va fi implementat, în ciuda criticilor

Marcel Ciolacu a spus că proiectul va fi implementat, în ciuda faptului că a fost aspru criticat.

„Indiferent de orice presiune, eu nu voi ceda… este nevoie de un stat mai suplu, este esențial să reducem costuri și să comasăm instituții care se calcă pe picioare”, a spus acesta.

Șeful Executivului a spus că proiectul trebuie implementat până la data de 1 septembrie.

„Și trebuie să facem asta chiar de la 1 septembrie, nu de anul viitor și mai ales nu după alegeri… Apoi putem avansa și cu al doilea proiect, al consolidării fiscale”, a explicat el, relatează Mediafax.

Guvernul Ciolacu pregătește 50 de măsuri care să reformeze sistemul bugetar

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat marți, pe 2 august, după întâlnirea de la Ministerul Finanţelor pe tema reducerilor bugetare, că OUG care se pregătește conține 50 de măsuri menite să reformeze sistemul bugetar.

”Vorbim de prima reformă reală în sistemul bugetar”, afirmă premierul.

”Sunt peste 50 de măsuri (…) ele au fost discutat şi în cadrul coaliţiei. De fapt şi de drept vorbim, din punctul meu de vedere, de prima reformă reală în ceea ce priveşte sistemul bugetar. Este pentru prima oară când un Guvern al României ăşi asumă o astfel de abordare”, a afirmat premierul.

Potrivit acestuia, măsurile trebuiau luate mai repede.

”Sunt multe măsuri care se iau şi mi-aş fi dorit să fie luate din timp, de când existau elemente clare că este foarte puţin probabil să se încadrăm pentru deficitul asumat pentru anul acesta (…) vorbim de o stabilitate în România, nu vorbim de recesiune, vorbim pur şi simplu de lucruri pe care ni le-am asumat”, a mai afirmat premierul.

Acesta a precizat că scopul este de a nu se pierde banii europeni.

”Cel mai important este să continuăm dialogul cu Comisia, să nu se întâmple blocarea fondurilor europene. Cred că vom reuşi împreună să evităm acest lucru, să avem o negociere corectă cu Comisia, cu elemente, atât în ceea ce înseamnă cheltuielile, dar şi veniturile şi să avem un plan corect şi asumat pe perioada următoare. Am preferat să vin astăzi fiindcă nu caut vinovaţi şi nu fac parte din oamenii politici care şi le asumă pe cele bune”, a mai transmis premierul.