Marcel Ciolacu explică cele două variante luate în considerare de Executiv

Joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România și-a luat angajamentul, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de a efectua o reformă fiscală. În acest context, propunerea sa include fie menținerea unei cote unice de impozitare de 16%, fără excepții, fie tranziția către un sistem de impozitare progresivă.

Implementarea unei cote unice de 16% pentru toate impozitele ar conduce, în esență, la o majorare substanțială a nivelului de impozitare. Acest lucru se datorează faptului că, în prezent, impozitul pe veniturile salariaților este de 10%. Totodată, impozitul pe dividende se situează la 8%. În plus, impozitul pe profitul firmelor este la nivelul de 16%.

„România și-a asumat în PNRR că va veni cu o reformă fiscală. Reforma fiscală stă în două principii (…) Va trebui să stăm cu toții la masă și să hotărâm pe o perioadă medie care e soluția cea mai bună.

Vom menține cota unică, dar să fie cotă unică, crecând un mediu concurențial corect, fără excepții, pe cota de 16%. (…)

Sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante. Fiecare are și plusuri și minusuri”, a precizat premierul.

Noul cod fiscal va fi introdus gradual

Marcel Ciolacu a mai precizat că nu este o problemă faptul că România a avut parte de cotă unică pentru o perioadă îndelungată. El anunță că se vor găsi soluții pentru introducerea noului cod fiscal în mod gradual.

„Faptul că am avut o perioadă atât de lungă cotă unică, nu-mi creează un disconfort dacă rămâne cota unică. În acest moment, ea nu mai există”, a mai spus Ciolacu.

„Categoric că o reformă fiscală nu va avea efecte cel puțin într-un an fiscal și va trebui împreună să vedem gradual cum introducem acest nou cod fiscal”, a precizat acesta.

Marcel Ciolacu i-a liniștit pe români. El a spus că, în anul următor, nu vor avea loc majorări de taxe. El a promis că se va menține stabilitatea politică.

La data de 21 noiembrie, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că în anul 2024 nu vor fi majorate taxele. El a subliniat că nu vor fi introduse taxe noi care să pună o povară suplimentară pe cetățeni și mediul de afaceri.

Reforma fiscală în România reprezintă un set de modificări și ajustări aduse sistemului fiscal al țării. Aceste reforme pot viza schimbări în impozitele pe venit, TVA, accize și alte taxe și contribuții. Obiectivele reformelor fiscale pot include simplificarea sistemului fiscal, reducerea evaziunii fiscale, stimularea investițiilor, creșterea veniturilor bugetare sau îmbunătățirea echității fiscale.